IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:19 | 8 юли 2015
Обновен: 15:53 | 7 септември 2024

Организират събор в Аспарухов парк

Инициативата е част от честванията на 112-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание

По материала работи: Слав Велев
Снимка Архив

Събор за отбелязване на 112-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание ще се проведе на 12 юли (неделя) от 10,30 часа в Аспарухов парк във Варна. Организатори на традиционното събитие са Македонско дружество „Гоце Делчев” и Тракийско дружество „Кап. Петко Войвода” в града. За трети път в 23-годишната история на събора в морската столица двете дружества обединяват усилия и ресурс за провеждане на честването.

 

Близо 100 певци и танцьори от двете организации ще излязат на сцената в парка на кв. Аспарухово. Част от програмата ще бъде и представянето на автентична македонска носия от основателя на читалище „Стара Варна”, музея на старата фотография и председател на дружество „Традиция”, хаджи Ламбрин Сотиров. Той ще потърси подкрепа на идеята си българската национална носия да бъде призната за официално облекло.
Организаторите на събора очакват над 500 посетители на събитието в неделя.

 

Илинденско-Преображенското въстание е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. То избухва през 1903 г., на 20 юли в пределите на тогавашната Османска империя. Организирано е от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Потушаването на въстанието води до 30 000 български бежанци само в Източна Тракия.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна