IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:55 | 6 юли 2015
Обновен: 12:35 | 7 септември 2024

Възможността за специализация вълнува най-силно младите медици

Реализацията на студентите по медицина обсъдиха на конференция във Варна, специален гост на проявата беше министър Петър Москов

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Възможността за специализация вълнува най-силно младите медици, стана ясно от втората национална дискусия от кампанията „Млад медик“. Форумът се проведе във варненската университетска болница „Света Марина“. Тема на разговорите беше възможността за професионално развитие на младите лекари, обсъдени бяха проблемите, които те срещат и възможните решения. Целта на кампанията е да се получи открит диалог и да се дадат експертни предложения. Инициативата има амбиция да възвърне доверието в българското здравеопазване и в авторитета на медицинските специалисти.


На срещата присъстваха здравният министър д-р  Петър Москов, зам.- кметът по здравеопазването на община Варна д-р Лидия Маринова  и експерти. В проявата се включиха млади лекари и медицински сестри, специализанти и студенти VI курс в Медицинския университет. 

 

“За мен най-важно е това да повярвате, че не е безнадеждно да останете в България, да работите и да се развивате тук. Да сте убедени, че здравеопазването в България не е територия лишена от смисъл и порядък. Трябва да знаете, че държавата мисли за вас. Наясно сме, че има много какво да се прави и резултатът няма да е видим след година, две или три. Важното е у вас да остане усещането, че се прави нещо в правилната посока и това да ви мотивира да останете тук”, обърна се към младите медици и студенти министър Петър Москов. 


“Най-големият капитал на българското здравеопазване са младите хора. Ако няма кариерно развитие, самочувствие и признание за техния труд, няма да има развито здравеопазване в страната ни”, подчерта ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов. 


„Който е искал да напусне страната, най-вероятно вече го е направил. Хората, които са тук, се интересуват наистина от това да останат в България, но и да имат условия да го направят. Реализацията, възможностите за специализация, заплащането, условията на работа са основните теми, които вълнуват младите медици“ – коментира д-р Светлин Върбанов, който работи и специализира в университетската болница “Света Марина“. 


“Категорично съм решил да остана в България. Имал съм възможност да видя и по света на какво ниво се работи, уверявам ви, че тук нивото не е по-ниско. Надявам се опитът, който придобих в чужбина да имам възможност да го принеса тук и да се развивам в България. Най-важната тема, която вълнува младите медици, е възможността за специализация”, каза д-р Александър Златанов, който специализира коремна хирургия в УМБАЛ „Света Марина“.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна