IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:00 | 25 октомври 2024
Обновен: 16:29 | 25 октомври 2024

Махнаха камъните пред сградата на община Варна

"Грамадата" стоя там 10 години

По материала работи: Слав Велев
Махнаха камъните пред сградата на община Варна

Снимка: Община Варна

Премахнаха грамадата от камъни пред сградата на община Варна преди поставянето на паметен знак на Пламен Горанов (1976 – 2013 г.. Идеята за поставянето на паметния знак е на инициативен комитет. Автор е варненският архитект Жулиян Начев, който също присъства на събитието.

Монументът е разположен до райската ябълка, която близки на младия мъж засадиха след неговата кончина. Това е и мястото, където през 2013 г. той се самозапали в знак на граждански протест срещу тогавашното управление на общината. На мястото бе издигната и грамада от камъни.

Паметният знак е изработен от метал с гравирано стилизирано изображение на Горанов с думите: „Тук на 20.02.2013 г. пламна Пламен и разпали умовете и сърцата на свободните хора“. Визията и мястото бяха одобрени от Експертния съвет по естетизация на градската среда, в който участват граждански експерти и представители на професионалните общности във Варна.

Желанието за поставянето на паметен знак на Пламен Горанов е заявено от инициативния комитет и граждани още през 2017 г. Ние просто завършихме процедурата, за да осъществим тази идея, която да напомня за неговото дело. Събитията от зимата на 2013 г., довели до трагичната му смърт, оставиха болезнена следа в паметта на града ни. С този знак искаме да напомним за неговия живот и дело, не да героизираме неговата смърт, каза кметът Благомир Коцев. Той допълни, че Горанов трябва да бъде запомнен с непримиримостта си към неправдата, със стремежа си за право на глас и гражданска позиция и да напомня какво властта не трябва да си позволява да прави.

Гражданската непримиримост трябва да съществува и аз виждам това като знак, с който даваме възможност на хората да изявят волята си, посочи още Коцев. Той припомни, че неслучайно грамадата от камъни е издигната пред сградата на Община Варна, за да изрази обществена непримиримост към действията на местната власт към онова време.

Дали тази грамада ще остане тук е въпрос, изцяло зависещ от гражданската енергия, която тогава я създаде. Смятам, че ние като представители на местната власт, не трябва да взимаме отношение към такова решение, посочи още кметът. По думите му всеки, който влиза в управлението на Общината, трябва да знае, че е дошъл да върши обществена работа.

Вярвам, че времето, в което, вместо да хвърляме камъни, ще градим мостове, е близо. Мисля, че вече започнахме този процес по съграждане на това, което беше изгубено през последните години - обединението и това заедно градим нашия град, завърши той.

Част от камъните от грамадата бяха пренесени пред паметния знак. По-късно представители на инициативния комитет внимателно събраха останалата част от нея и почистиха мястото.

Коментари

Новини Варна