IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
12:00 | 25 октомври 2024
Обновен: 14:13 | 25 октомври 2024

Организират българо-финландски бизнес форум във Варна

Той е планиран за пролетта на 2025 г. и се очаква в него да се включат големи компании от скандинавската държава, които имат интерес към бизнес партньорства с български фирми

По материала работи: Слав Велев
Организират българо-финландски бизнес форум във Варна

Заместник-кметът Диан Иванов прие представители на финландски бизнес организации/Снимка: Община Варна

Заместник-кметът Диан Иванов, който отговаря за инвестиционните проекти на Община Варна, прие представители на бизнес организации от Финландия. Анти Рахика - директор за Централна и Източна Европа на Бизнес Финланд (държавна агенция към Министерството на икономиката и заетостта на Финландия) и Яне Сюко - експерт от Търговската камера на Хелзинки, търсят партньорството на Общината за организиране на българо-финландски бизнес форум във Варна. Той е планиран за пролетта на 2025 г. и се очаква в него да се включат големи компании от скандинавската държава, които имат интерес към бизнес партньорства с български фирми. 

Варна е конкурентна на европейския пазар не само по отношение на туризма, но и по отношение на бизнеса и условията за привличане на инвестиции, каза заместник-кметът Диан Иванов. Той допълни, че в града има 6 университета и много високообразовани млади хора, които са ориентирани към IT- сектора. Същевременно нивото на работните заплати и на данъците е несравнимо по-ниско от това във Финландия, отчете Иванов. 

Финландските представители проучват в кои сфери на бизнеса би имало най-голям интерес и за двете страни. На този етап във Варна като такива се очертават корабостроенето и кораборемонтът. Този сектор е изцяло частен, посочи Диан Иванов и уточни, че Общината би могла да съдейства с по-бързи административни процедури. Финландските експерти вече са посетили няколко пристанищни терминала в града, както и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

Коментари

Новини Варна