Варна 12°
fallback
Новини Варна
16:15 | 23 октомври 2024
Обновен: 20:59 | 23 октомври 2024

57-годишeн бе осъден за измама във Варна

На потърпевшата била причинена имотна вреда в общ размер на 27000 лв

По материала работи: Александър Дечев

Районен съд - Варна призна за виновен 57-годишен мъж по повдигнатото му обвинение в измама, затова че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у жена от варненско село, че ще извърши строително-ремонтни дейности, изразяващи се в изграждане на груб строеж на едноетажна къща в недвижим имот, находящ се в местност край селото. Деянието е осъществено в условия на продължавано престъпление, с три отделни деяния през непродължителен  период от време - от 9-ти до 16-ти август 2022 г. На потърпевшата била причинена имотна вреда в общ размер на 27000 лв. Престъплението е наказуемо по чл.209, ал.1 от НК.

Пострадалата се свързала по телефона с подсъдимия след публикувана обява в интернет сайт, в която той се представял за строител. Двамата отишли до парцела на 9-ти август с.год., като при направения оглед на място той заявил колко ще струва построяването на къщата, включващо труд и материали. Потърпевшата се съгласила на тази оферта и още на същата дата подписали договор за изработка за срок от 90 дни, като още тогава тя му предала нa ръка сумата от 10 500 евро, а подсъдимият собственоръчно се подписал на договора и на издадената квитанция. Няколко дни по-късно 57-год. мъж отишъл за втори път до дома на пострадалата и под предлог, че не му достигат парите за закупуване на материали,  поискал още 5000 лева. Впоследствие, след уверения, че почти всичко необходимо за започване на строежа е набавено, подсъдимият взел допълнително от нея и сума от 1525 лева, като отново се подписал на гърба на договора и квитанцията. След последно получената сума подсъдимият започнал да изтъква различни оправдания, за да не започне реална работа по строежа, като все по-рядко отговарял на обажданията на пострадалата, която разбрала че е измамена и подала сигнал в полицията. 

57-годишният подсъдим е неосъждан. За извършената измама, той бе осъден на една година и 8 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 4 години. Съдът уважи предявения по делото граждански иск и осъди 57-год. подсъдим да заплати на пострадалата обезщетение за претърпените в резултат на деянието имуществени вреди от датата на деянието до окончателно изплащане на сумата, ведно със законната лихва. В негова тежест са държавната такса върху уважения иск и направените по делото разноски. 

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Автор на статията:
Александър Дечев
измама измама Варна районен съд районен съд Варна съд Варна съд Варна
0 коментара
fallback
fallback