IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
15:30 | 23 октомври 2024
Обновен: 18:09 | 23 октомври 2024

"Танцови маршрути" отново ще навигират варненската публика в съвременния танц

Събитието ще се проведе от От 25 до 27 октомври в морската столица

По материала работи: Александър Дечев
"Танцови маршрути" отново ще навигират варненската публика в съвременния танц

От 25-ти до 27-ми октомври Варна ще стане пресечна точка на „Танцови маршрути” – фестивалът за съвременен танц, който вече шеста година докосва публиката до теория, практика и изживявания, свързани със съвременния танц. Програмата по традиция е разнообразна и ще предостави възможност за участие както на любители и зрители, така и на танцьори, които искат да почерпят опит и да споделят сцена с нови артисти.

Фестивалът ще започне със спектакъла „Danceperimental”, който ще се изиграе на на 25-ти октомври в Юнашки салон. Публиката е поканена да преживее този интерактивен танцов пърформанс, който въвлича публиката в съавторство. Границата между артисти и зрители е разрушена от стар телефон, който предизвиква аудиторията да участва в създаването на представлението със своите лични истории. Танцът и музиката са изцяло импровизирани, раждат се в момента, в и от присъствието на зрителите, и са вдъхновени от техните споделяния. На следващия ден, 26-ти октомври от 11:00ч. отново в Юнашки салон, може да бъде посетен танцов уъркшоп с Ина Гергинова, хореограф и създател на Танцова компания "Музотанц".

"Със средствата на съвременните танцови техники и импровизацията ще се потопим заедно в едно различно изследване на движението. Ще търсим връзките между личните преживявания и емоции, тяхното танцово въплъщение и синергията им с живата музика, създавана на момента, специално за нас, от нашия музикант и вдъхновена от нашите движения!” – споделя Ина Гергинова за предстоящия уъркош.

Любителите на танцовите филми ще получат своя момент с прожекцията на „Да танцуваш Пина”. (26-ти октомври, 14:30ч., NICOTEA – складза култура). Филмът проследява пътя на два впечатляващи танцови проекта, свидетелстващи как младо поколение танцьори от цял свят преоткрива хореографията на Пина Бауш: балетната трупа на Semperoper в Дрезден репетира танцовата опера на Пина „Ифигения в Таврида“, а танцьори от цяла Африка репетират балета на Пина „Le Sacre du Printemps“ в École des Sables в Сенегал. Завладяваща метаморфоза: докато танцьорите от уличния танц, класическия балет, традиционния и модерния африкански танц преобразяват творбата на Пина, хореографията на Пина преобразява танцьорите.

С иновативния концерт-спектакъл ще бъде поставен финал на първата част от фестивала „Танцови маршрути”, който ще продължи отново през ноември. Тракийските танци на Петко Стайнов (27-ми октомври, 19:00ч. Юнашки салон) ще обединят три вида сценични изкуства – музика, вокално пеене и танц. Изграден от две части: първата част включва произведения на Димитър Ненов и Панчо Владигеров, втората част танцова интерпретация на известните „Тракийски танци“ по музика на Петко Стайнов, с хореограф доц. д-р Анна Пампулова която е отличена с награда на Столична община за ярки постижения в областта на танцовото изкуство.

„Танцови маршрути” се включва и като партньор на ACT Festival в организирането на танцов уъркшоп с водещ Диего Агульо и два семинара с дата 25-ти октомври в ReBonkers. Творческият резултат от четиридневния уъркшоп ще бъде представен на 24-ти октомври в Юнашки самон. На 25-ти октомври  от 14:30 започва семинарът „Свободното изкуство и градът” – събитието ще представи инициативи, които свързват и развиват маргиналните градски пространства със средствата на независимата култура, но същевременно и доказват нуждата от повече културна инфраструктура. Участници ще бъдат Неда Соколовска (екстериорен театър VOX POPULI), Ралица Герасимова (Фестивал “БУНА”), Андрей Паунов (POP-UP CINEPLEX), Александър Хаджиев (“Hauptsache Frei” и “180 градуса – Лаборатория за иновативно изкуство”) и арх. Венцислава Недялкова (сдружение Varna Spaces).

От 16:30 часа на същата дата, Калина Вагенщайн и Стефан Прохоров (АСТ Асоциация за свободен театър) ще представят уъркшопа “Професионален артист – да или не?”. Те ще говорят по една много важна за културния сектор тема. Според приетите наскоро промени в Закона за защита и развитие на културата, предстои създаване на регистър на свободно практикуващите артисти.

Повече информация и билети в сайта на фестивала www.danceroutes.eu

Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Фонд "Култура" на Община Варна, в партньорство с Гьоте институт, НБУ, Фондация "Петко Груев Стайнов", Сдружение “Стайна температура”, Karakashyan & Artists. 

Коментари

Новини Варна