Варна 18°
fallback
Новини Варна
12:45 | 23 октомври 2024
Обновен: 17:14 | 23 октомври 2024

Отличават с почетен знак на кмета художника Стоимен Стоилов

Той ще открие юбилейна изложба в Градската художествена галерия

По материала работи: Александър Дечев

Кметът Благомир Коцев ще отличи с почетен знак на кмета с лента именития български художник проф. Стоимен Стоилов. Церемонията по връчването на отличието ще се състои на 28 октомври, понеделник. То е във връзка с приноса на проф. Стоилов към родния му град Варна и по повод 80-годишнината на художника.

Стоимен Стоилов от години живее и твори във Виена. Във Варна той ще отбележи своята кръгла годишнина с експозиция от знакови произведения  от различни творчески периоди. Варненската публика ще види цикъла живопис “Човешките права”, създаден и представен във Виена по време на среща на върха на ЕС по случай 50-ата годишнина от подписването на Декларацията за правата на човека на ООН. Ще бъдат изложени още пастели, графика и рисунки от 80-те години на XX век, както и монументалните живописни платна “Фреска” (2003 г.) и “Средиземноморски фрагменти” I и ІІ, III и IV (2024 г.). За първи път в галерията ще бъдат подредени и творби от колекцията на Икономическия университет – Варна – внушителните живописни платна “Лабиринт на познанието” и “Фрагменти”. Художникът ще представи и най-новите си работи от тази година, рисувани в ателието му във Виена.

Откриването на юбилейната изложба на Стоимен Стоилов в ГХГ „Борис Георгиев“ ще бъде на 27 октомври 2024 г. от 18:30 ч. Събитието е под патронажа на кмета на община Варна Благомир Коцев.

Автор на статията:
Александър Дечев
художник фудожник Варна Стоимен Стоилов Стоимен Стоилов художник Стоимен Стоилов почетен знак на кмета
0 коментара
fallback
fallback