Варна 20°
fallback
Новини Варна
10:00 | 23 октомври 2024
Обновен: 14:14 | 23 октомври 2024

Обучават над 1200 ученици и доброволци от Варна по превенция на рисковото поведение

Те са от 16 варненски училища

По материала работи: Александър Дечев

Снимка: Пресцентър община Варна

Над 1 200 ученици и доброволци от 16 варненски училища ще се включат в обученията по метода „връстници обучават връстници“, които Община Варна и дирекция „Превенции“ организират през новата учебна година. Обученията за доброволци са включени в Програмата за превенция на рисковото поведение, която се реализира в съответствие с разпоредбите на Наредба 6 на Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката, съобщават от пресцентъра на община Варна.

До края на годината ще започне базовото обучение на нови 150 доброволци. С регистрация в дигиталната платформа за превенция на рисковото поведение www.p2prevention.bg те ще имат възможност за дистанционно обучение, като в края на годината преминават тест за проверка на знанията и избор на тематично направление за работа. Базовите им обучения ще продължат присъствено през пролетта.

70 доброволци ще преминат надграждащи обучения по темите „Превенция на детските правонарушения“, „Превенция на употребата на психоактивни вещества“ и „Превенция на рисковото сексуално поведение“ с лектори експерти на дирекция „Превенции“.

Предстои и специализирано обучение на тема „Изкуственият интелект като инструмент за създаване на превантивни материали“ с лектор Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и експерт по етично хакерство. За доброволците е организирано и обучение „Интернет и трафик на хора“ с лектор Антоанета Василева, председател на Националния център за безопасен интернет и експерт по превенция на трафика на хора към Съвета на Европа.

Информационни срещи за превенция на употребата на психоактивни вещества, превенция на трафика на хора, превенция на престъпленията против собствеността и киберсигурност са планирани за ученици от 12 клас на 5 варненски гимназии. Срещите са част от Националната програма за предпазване на младите хора от престъпления, която се реализира в партньорство с ОД на МВР - Варна, РУО – Варна и отдел „Киберсигурност“ на ГД „БОП“.

Дирекция „Превенции“ традиционно работи с училища, които не са включени в превантивни програми, но са заявили желание за провеждане на обучения на ученици. В 3 варненски училища са планирани обучения по темите „Превенция на употребата на психоактивни вещества“ и „Превенция на рисковото сексуално поведение“ сред ученици от 7 до 12 клас, както и „Безопасен интернет“ сред ученици от 5 до 7 клас и „Превенция на агресивното поведение“ сред ученици от 3 и 4 клас.

Автор на статията:
Александър Дечев
обучение превенции доброволци ученици училища Варна
0 коментара
fallback
fallback