IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:45 | 21 октомври 2024
Обновен: 23:10 | 21 октомври 2024

Започва Варненският фестивал на науката

Над 90 събития са включени в програмата от 24 до 27 октомври

По материала работи: Слав Велев
Започва Варненският фестивал на науката

Третото издание на Варненския фестивал на науката ще се проведе от 24 до 27 октомври 2024 г. Програмата предлага 90 индивидуални събития – научни работилници, презентации, експерименти, прожекции на документални и игрални филми – всяко, адресирано към конкретна публика. Събитията ще се провеждат едновременно в няколко зали и пространства на Фестивалния и конгресен център.

Събитието цели да представи по достъпен и атрактивен начин актуалните теми, по които работят изследователи, технолози и иноватори в университетите и институтите във Варна и страната. Морската медицина, метеорологията, екосистемата и състоянието на морската среда по целия свят и в Черно море,  алтернативните форми на живот, тайният живот на ледниците, космическите загадки, геномът на България – това са само част от темите, които публиката може да избере.

Събитията в първите два дни от фестивала (24 и 25 октомври) са посветени на безплатната училищна програма за организирани ученически групи. Създадени специално за ученическа публика, забавните и образователни събития представят атрактивно теми от учебния материал по различни предмети. Във филмовата програма са включени филми на National Geographic за дивата природа, както и документалният филм за живота на проф. Минко Балкански. Специално за младите хора във Варна гостува и научно-популярният театрален спектакъл „Дългият път към звездите“, който представя последните научни теории за произхода на Слънчевата система и живота във Вселената. Със своя спектакъл „Ресторант на края на Вселената“ участват и ученици от кръжоците по астрономия към НАОП „Николай Коперник" под ръководството на д-р Ева Божурова.

Учителите могат да заявят посещения за своите класове в събития ТУК

В основната програма са заложени събития за деца, семейна публика и възрастни, така че темите да бъдат привлекателни за хора на всякаква възраст. Целта на организаторите е да представят работата на варненските учени, технолози и иноватори. В презентациите участват представители на различни научни институти и университети – хидролози, метеоролози, еколози, вирусолози, химици, молекулярни биолози и др.

Фестивалът се организира от Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерството на образованието и науката и Община Варна. Входът е безплатен срещу пропуски, които се резервират предварително на сайта на фестивала.

Коментари

Новини Варна