IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
12:00 | 21 октомври 2024
Обновен: 14:37 | 21 октомври 2024

Ученици и студенти от Варна научиха как ненужният текстил се превръща в ресурс

Те имаха възможност да се запознаят с процесите на рециклиране на текстилни изделия и да гледат филма „Ресурс или отпадък? Текстилът в нова светлина“

По материала работи: Слав Велев
Ученици и студенти от Варна научиха как ненужният текстил се превръща в ресурс

Ученици от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, студенти и граждани с интерес към устойчивите практики посетиха сортировъчните и рециклиращите центрове на TexCycle. Те имаха възможност да се запознаят с процесите на оползотворяване на текстилни изделия и да гледат филма „Ресурс или отпадък? Текстилът в нова светлина“, създаден в рамките на международния проект EDUwaste.

Проектът се координира от словашката компания Ekocharita, която работи в сферата на разделното събиране на текстил, и стартира през есента на 2023 година. TexCycle, заедно с партньори от Словакия и Чехия, заснеха образователен филм, който проследява пътя на текстилните изделия – от етапа на дизайн и производство до различните методи за удължаване на живота на дрехите. В допълнение към филма, проектът включва разработването на методология за учители, която да им помогне в провеждането на уроци за оползотворяване на текстилните ресурси.

„Въпреки че учениците в професионалните гимназии по текстил и моден дизайн изучават различни аспекти на производството и дизайна на облекла, темите, свързани с кръговата икономика и устойчивото управление на текстилни ресурси, все още не са достатъчно застъпени в учебните програми. Това води до необходимостта от допълнителни образователни инициативи, които да запознават младите хора с практиките за оползотворяване на текстила и удължаване на жизнения му цикъл“, коменира Валентина Великова – координатор проекти „Кръгов текстил“ в TexCycle.

Повишаването на осведомеността чрез информационни кампании е важен аспект от дейността на TexCycle. Еко академията на компанията се стреми да популяризира проблемите, свързани със замърсяването с текстилни отпадъци, да информира обществото и да насърчи чувството му за отговорност към околната среда. Чрез създаване на качествени образователни материали и поредица от лекции, специалистите ангажират учениците с проблема с текстилните отпадъци. Насочвайки вниманието на младите хора към негативните последици от бързата мода и свръхпотреблението на дрехи върху околната среда, те се стремят да променят навиците им за пазаруване. Сред активностите на TexCycle Eco Academy са участия в образователни проекти, провеждане на обучения, реализиране на работилници и разработване на интерактивни образователни материали.

В онлайн платформата на проекта EDUwaste потребителите могат да открият образователни ресурси, които подпомагат учебния процес и различни екоинициативи. Всяко училище може да използва и разпространява тези ресурси, допринасяйки за по-устойчиво потребление и опазване на околната среда.

Повече за проекта EDUwaste можете да научите на адрес https://eduwasteonline.com/bg/

Повече за TexCycle:

TexCycle предлага цялостни решения за оползотворяване на ненужен текстил, както за производители, така и за търговци и крайни потребители.

TexCycle има дейно участие във водещите местни, европейски и световни рециклиращи асоциации, фокусирани върху намирането на ефективни кръгови решения в сътрудничество с други компании от модната и рециклиращи индустрии.

Коментари

Новини Варна