IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:40 | 20 октомври 2024
Обновен: 23:48 | 20 октомври 2024

За осми път фестивал възкреси живота в древния Марцианопол (СНИМКИ)

Гладиаторски дуели, военни ритуали, демонстрации на легионерски строй и конна езда бяха част от програмата

По материала работи: Александър Дечев
За осми път фестивал възкреси живота в древния Марцианопол (СНИМКИ)

Снимки: Пресцентър община Девня

За осма поредна година животът в древния Марцианопол възкръсна в античния амфитеатър в Девня. Традиционният фестивал „Марцианопол - животът в Древния град“ в събота отново събра групи за исторически възстановки от страната и чужбина, за да завъртят машината на времето с гладиаторски дуели, военни ритуали, демонстрации на легионерски строй и конна езда. 

Българските сдружения Via Preatoria (София), „Авитохол“ (Варна), Ludus Luperkalis (Ямбол), „Мадарски конник“ (Обзор), „Величие“ (Варна) и гостите от Румъния Nokors (Букурещ), Asociatia Culturala Tomis (Констанца) и Ludus Apulensis (Алба Юлия) отново потопиха зрителите в магията на битките на римските легиони, на траки, даки, скити и готи. Фестивалът обаче поднесе на жителите на Девня и гостите на града не само зрелища, но и много завладяващи емоции с вкусове, древни изкуства, автентични занаяти и спортни предизвикателства от времето на Римската империя!

Майсторите занаятчии Емил Маринов, Петър Петров, Йордан Сивков, Алеко Наков и изпълнителите от формацията за антична музика „Фрея“ превъртяха историята и потопиха публиката в живота на обитателите на проспериращата римска провинция преди близо две хилядолетия. И зрителите, и участниците във фестивала имаха възможност да опитат храни и напитки, характерни за периода на Римската империя, сами да си изработят накити, да си отсекат монети или да пострелят с лък, като древните обитатели на земите от региона на Девня.

„Сигурно не са много градовете, които могат да се похвалят с толкова богата и древна история, която ни е завещал античният Марцианопол. Това ми дава силата и гордостта да провеждаме такъв фестивал, и то на подобно прекрасно и автентично място, каквото е римският амфитеатър. И, разбира се, ни задължава да популяризираме нашата богата история, която не е свързана само с периода на I и II век, когато градът ни е създаден от император Траян.

Тя продължава и по-късно и е не по-малко интересна. Има данни, че при основаването на българската държава територията на днешна Девня е била обитавана от прабългарите на хан Аспарух. Въпреки че те не са потвърдени на 100%, аз лично вярвам в това“, коментира кметът на Девня Свилен Шитов, преди да благодари на участниците и гостите на фестивала, че за поредна година са станали част от празника на общината.

Коментари

Новини Варна