Варна
fallback
Новини Варна
17:03 | 17 октомври 2024
Обновен: 21:25 | 17 октомври 2024

Подменят лампите на "Аспаруховия мост"

Ремонт ще се извърши и на 28 стълба за осветление по бул. „Сливница“

По материала работи: Слав Велев

Близо 250 осветителни тела по стълбовете на Аспаруховия мост ще се подменят, за да се освети съоръжението. Около 30 дни ще са необходими за подмяната на лампите с подходящи, след доставянето им. До средата на следващата седмица очаквам дейността да се възложи на фирма-изпълнител, заяви на редовната работна среща за уличното осветление кметът Благомир Коцев. По предварителна оценка на експертите ремонтът би струвал около 150 000 лв. с ДДС. В район „Аспарухово“ предстои да се възложи подмяна на осветление и на други обекти, както и на нови стълбове, според списъците, подготвени от районната администрация, стана ясно на срещата.

Ремонт ще се извърши и на 28 стълба за осветление по бул. „Сливница“ – от  кръговото с бул. „Васил Левски“ до спирка „Нептун“. В момента се остойностяват кражбите, извършени от стълбовете по бул. „Васил Левски“ в границите на район „Одесос“. Там откраднатите кабели ще се заменят с алуминиеви. Практиката да се заменя видът кабели вече се въведе на бул. „Владислав Варненчик“, където кражбите се преустановиха след подмяната, посочиха експерти по време на срещата.  В „Младост“, под Автогарата, от сряда започна възстановяване на кабели, които също са били откраднати по време на изпълнението на проекта там.

Подновяването на осветлението ще става поетапно съгласно приоритетите и наличния бюджет, като на първо място е предвидена подмяната на осветителни тела по Аспаруховия мост, както и предприемането на мерки срещу кражбите на кабели и посегателствата върху стълбовете, каза още кметът.

Наличният ресурс в бюджета е по около 270 000 лв. за всеки район, което не е достатъчно за всички обекти, но за най-приоритетните ще стигне, добави директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура“ Тихомир Тимов.

За да започне проектиране и да се заложат средства за финансиране на осветление на крайбрежната алея, която е с дължина около 3 километра, е необходимо учредяване на ограничени вещни права за линейни обекти от техническата инфраструктура от страна на Областна администрация към Община Варна, стана ясно още по време на срещата.

Проектът за улично осветление в целия кв. „Чайка“ има разрешение за строеж и започва процедура по избор на изпълнител. По него предстои да се подменят 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълба и 30 ел. табла. Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост и е на стойност около 3 млн. лв., беше посочено още на срещата.

Автор на статията:
Слав Велев
Чайка Аспаруховия мост сменят сменят лампите на Аспаруховия мост Аспарухов мост новини Варна община Варна лампи Сливница бул. Сливница
0 коментара
fallback
fallback