Варна 11°
fallback
Новини Варна
16:30 | 16 октомври 2024
Обновен: 21:37 | 16 октомври 2024

Родители на деца от "Арабаджиев" искат директорката да бъде върната на работа

В противен случай ще искат оставката на началника на Регионалното управление на образованието

По материала работи: Александър Дечев

Родители на деца от Основно училище "Константин Арабаджиев" във Варна искат на работа да бъде възстановена освободената директорка Нели Касабова до провеждане на конкурс за позицията. Те заявиха по време на брифинг, че ако не бъдат чути и протестът им срещу назначаването на временно изпълняващата длъжността Силвия Филева остане незабелязан, ще настояват за оставката и на началника на Регионалното управление на образованието д-р Ирена Радева, съобщава Радио "Варна"

Недоволните родители настояват още да има прозрачност при избора на директор и резултатите от провежданите конкурси да се обявяват публично. Няма да се откажем, резултатите трябва да излязат наяве, каза Антоанета Йовчева. Тя подчерта, че отправят предупреждение, а не заплаха, че ще следят действията "под лупа" на началника на РУО и новата директорка, но са категорични, че са готови на по-серизони протестни действия и блокиране на работата на Общинския съвет.

Институциите трябва да разберат, че в правова държава гражданското общество има мнение, с което трябва да се съобразяват, каза тя.

Искаме връщането на Нели Касабова, докато не бъде избран легитимен директор, посочи Светослав Антонов. По думите му Филева няма управленски капацитет и не е демонстрирала необходимата ангажираност, като дори не била запозната с факта, че училището разполага с две сгради.

Йовчева се съгласи с него и допълни, че е необходимо Филева да придобие опит първо в друго училище, като зам.-директор.

Подписка с над 100 подписа е изпратена до МОН и до министър Галин Цоков, с настояване за проверка на конкурсите за директори, както и защо  в останалите училища, където никой не е спечелил директорския пост, са оставени за временно изпълняващи бившите директори, а  само в тяхното учебно заведение не е така.

Касабова е отстранена с мотива, че е в пенсионна възраст, но такава е ситуацията и в другите училища без ръководител, казват родителите.

Автор на статията:
Александър Дечев
0 коментара
fallback
fallback