IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:15 | 16 октомври 2024
Обновен: 17:09 | 16 октомври 2024

Община Варна: Одитът в "Пазари" ЕАД доказва събиране на приходи без основания

Те са за имоти, които дружеството не притежава, твърдят от местната управа

По материала работи: Александър Дечев
Община Варна: Одитът в "Пазари" ЕАД доказва събиране на приходи без основания

Снимка: Пресцентър Община Варна

В дружеството „Пазари“ ЕАД са апортирани само два имота, а са отдавани под наем още осем. Общинският съвет във Варна не е одобрил правилник за дейността на „Пазари“ ЕАД и как да се отдават под наем имоти. То не притежава никакви вътрешни правила за събиране и отчитане на приходите с разписан ред и отговорни лица, каквито са изискванията на закона, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Това са само част от констатациите на Вътрешния одит, които кметът Благомир Коцев получи от звеното, което е направило проверки за периода 1 януари 2022 г. – 30 септември 2024 г. в различни дружества.

„Пазари“ е едно от 16-те такива дружествата, чиито ръководства се назначават от Общинския съвет, но тъй като управляват общинска собственост, кметът поиска от тях информация за щатни състави, заплати, функции, процеси и др. По-рано със свои заповеди кметът им назначи и одити. Той подчерта, че данните от одитите ще бъдат представени на Общинския съвет, за да се вземат мерки за оздравяване на дружествата и да се защитят публичните пари, доколкото общинските съветници назначават  ръководствата им.

Според резултатите от първия етап на одита в „Пазари“ ЕАД, имотите, които то може да отдава под наем, са тези, които са апортирани в капитала на дружеството - Колхозния пазар и Пазар „Чаталджа“. Но се оказва, че то е отдавало под наем още 8 други площадки – „Владислав Варненчик“, „Младост“, „Цветя – пазар Катедралата“, Пазар „Чаталджа“ – цветя (тротоар), Пазар „Часовника“ при ул. „Русе“, гробище с. Тополи и др., които не са апортирани в капитала на дружеството. Какви приходи са получили, в какъв период от време, кой и как ги е администрирал - това очакваме одитът да установи в следващите етапи, коментира още кметът на Варна.

 

Малко преди одитирания период Общинският съвет е предоставил за оперативно управление площадките „Цветен пазар“, Пазар „Чайка – паркинг Делфинариум“ и пазар на ул. „Елин Пелин“, но за останалите липсва всякаква информация как са предоставени на „Пазари“ ЕАД и как така за тях са събирани приходи без основание, ред и правила, утвърдени от ОбС, посочи още Коцев.

 

Тепърва одитът на дружеството ще изясни за какви суми и за какъв период от време са констатираните нарушения и дали видът им е такъв, че да поражда задължение за информиране на компетентните органи извън Община Варна.

 

Коментари

Новини Варна