IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:40 | 16 октомври 2024
Обновен: 16:09 | 16 октомври 2024

Варна се включва в национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок

Произволното им изхвърляне с битовия отпадък крие огромен риск

По материала работи: Александър Дечев
Варна се включва в национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност под надслов "Земята не пие лекарства". Началото е в три големи града – днес пред Централните хали в София от 13.00 до 17.30 ч., в събота, 19 октомври – на паркинга на хипермаркет в ж.к. "Младост" 3 в столицата, на 26 октомври лекарства ще се събират в един от хипермаркетите на същата верига в Пловдив, а в първата събота на ноември (2 ноември) ще има възможност за предаване и във Варна, отново в един от магазините "Кауфланд", съобщава БНР. 

Произволното изхвърляне на ненужни и стари лекарства с битовия отпадък крие огромен риск не само за замърсяване на околната среда. Особено опасни са антибиотиците, защото могат да попаднат обратно при нас в питейната вода или храната през почвата и растенията и така да допринесат за засилването на антибиотичната резистентност, обясни д-р Татяна Бойкова, медицински директор на френска фармацевтична компания. По думите ѝ проблемът е голям в световен мащаб, а синтезът на антибиотици изостава от темповете на тази антибиотична резистентност.
Законодателството не предвижда връщане на тези отпадъци в аптеките, уточни Станислава Евтимова, управител на дружество за събиране и унищожаване на опасни отпадъци. То е изградило лицензирано съоръжение за обезвреждане на опасни отпадъци.

Местните власти трябва да организират подходяща инфраструктура и да информират гражданите, за да предават старите лекарства в мобилните пунктове, поясни Евтимова в предаването "Преди всички".

Коментари

Новини Варна