IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
10:30 | 16 октомври 2024
Обновен: 13:35 | 16 октомври 2024

Две версии за намерената статуя във Варна

Остава въпросът защо е била изхвърлена до брега край древния град

По материала работи: Александър Дечев
Две версии за намерената статуя във Варна

Археолози откриха уникална находка във Варна – почти непокътната статуя от Римската епоха, която по предварителни данни е на около 1800 години. Мраморната скулптура е намерена при строителни разкопки на строеж в централната част на града.

"Статуята е уникална, защото е най-добре запазената във Варна, а не в страната. В България сме щастливи да имаме още няколко цели статуи. Но от Античния Одесос това е първата, която е запазена от глава до пети. Тя беше открита в старата част на Варна, до гарата - това е зона, която се намира извън античния римски град Одесос, близо до брега", обясни пред "Нова ТВ" д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология в РИМ – Варна.

По думите му има две версии кого може да изобразява статуята. "Според първото предположение скулптурата е била на публично място в града, може би на площада, представяйки виден гражданин, вероятно свързан с властта. Втората версия е, че това е надгробна статуя, която е била в Некропола, близо до стените на Одесос. И в двата случая обаче остава въпросът защо е била изхвърлена до брега край древния град", подчерта д-р Тенекеджиев. 

Коментари

morgan ( преди 1 час )
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна