Варна 17°
fallback
България
16:48 | 14 октомври 2024
Обновен: 21:15 | 14 октомври 2024

Министър Карадимов обеща много свежи европари на кметовете в "Албена"

В размер на 5 млрд. лева е бюджетът за новите мерки, които министерството разкрива по европрограми

По материала работи: Слав Велев

Годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България в "Албена"/Снимка: Община Варна

Годишната среща на местните власти, която се провежда в КК „Албена“, днес продължава с дискусионен форум, посветен на развитието, модернизацията и бъдещето на българските общини. Инициативата е организирана от Национално сдружение на общините в Република България. На конференцията присъства кметът Благомир Коцев, заедно с целия си екип от заместник-кметове. Експерти и специалисти от Община Варна също се присъединиха към форума. Като лектори в събитието се включиха министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева, директорът на Фонд "Флаг" Надя Данкинова, представители на Българската банка за развитие, кметовете на редица общини, ректорът и преподаватели от Тракийския университет и др. 

„Иновации и умни градове“, „Държавна политика за подпомагане на общините“, „Европейски ресурси“ и „Иновативни практики“ бяха част от темите, включени в днешната дискусия. Обсъдени бяха още климатичните промени и недостигът на води, подобряването на чистотата, системите на сигурност за гражданите, иновации, свързани с отоплението и енергийната ефективност, подготовката на кадри и зелена инфраструктура.  Делегатите говориха още за устойчиво и модерно земеделие, водородни долини и индустриални паркове. 

По време на дискусиите министър Карадимов увери, че Българската банка за развитие е разработила нова стратегия, която включва различни програми за преодоляване на регионалните дисбаланси в страната и финансиране на публични обекти. По думите му тези програми се разработват сега, за да може през 2025 г. банката да се превърне в реален партньор на българските общини и приоритетно да подкрепя сфери, за които държавата не може да отпусне ресурс. За целта министърът призова местните власти да бъдат активни в привличането на инвеститори и развитието на предприемачество в общините и да не разчитат на финансиране само от държавата. 

В размер на 5 млрд. лева е бюджетът за новите мерки, които министерството разкрива по европрограми. От тях 25 млн. лева са заложени по програма „Наука и бизнес", където ще се финансират предложения за образование, малки иновативни градове и др. Програма „Конкурентоспособност“ е с бюджет 120 млн. лв. и в нея ще бъдат открити няколко процедури. 162 млн. лв. са предвидени по програмата за „Зелени технологии“. С новите мерки, общините ще имат възможност да участват заедно с бизнеса в проекти, свързани с развитието на градовете, стана ясно от думите на министъра. 

Допълнителна възможност за развитие на общините е Фондът на фондовете. Общият бюджет в размер на 650 млн. лв. ще бъде разпределен по програмата за градското развитие до края на 2029 г. За всички български общини най-важна е програмата „Развитие на регионите“, защото предвижда подкрепа на 50 български общини за инвестиции в инфраструктура за бизнес, устойчива градска мобилност, зелена, градска, културна и образователна инфраструктура. Програмата включва още инвестиции за здравна и социална инфраструктура и за енергийна ефективност на жилищни и публични сгради.

Паралелно с годишната среща на местните власти в КК „Албена“ се провежда изложение, където са показани най-новите и модерни техника и оборудване за почистване, сметосъбиране и рециклиране на отпадъци, което голяма част от делегатите посетиха.

 

Автор на статията:
Слав Велев
Албена Национално сдружение на общините в Република България среща НСОРБ кмет кметове община Варна Варна новини политика местна власт новини варна Карадимов министър Карадимов Росен Карадимов европрограми
0 коментара
fallback
fallback