Варна 22°
fallback
Новини Варна
12:15 | 14 октомври 2024
Обновен: 16:18 | 14 октомври 2024

Градски транспорт отговори на кмета: Освобождаваме 15 пенсионери

Вижте какво се казва в официална позиция на дружеството по повод нападките от страна на община Варна

По материала работи: Слав Велев

От „Градски транспорт“-Варна отговориха на нападките от страна на кмета Благомир Коцев и неговите заместници в официална позиция, по повод публикуваните на дати 9 и 11 октомври 202 4г. на официалната интернет страница на Община Варна, съобщения касаещи дейността дружеството:

Ето какво се казва в позицията на дружеството:

"На дата 30.09.2024г. „Градски транспорт“ ЕАД в качеството си на работодател връчи на 15 (петнадесет) работници/служители едномесечно писмено предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение, поради придобито право на пенсия за осигурител стаж и възраст. Тези правни и фактически действия са част от провежданата трайна и последователна политика на „Градски транспорт“ ЕАД по намаляване на разходите на Дружеството и оптимизиране на неговата работа, с оглед подобряване ефективността на предоставяната услуга и задоволяване потребностите на едноличния собственик на капитала – Община Варна за намаляване размера на разходите за работни заплати и осигуровки на „Градски транспорт“ ЕАД, които потребности се манифестираха многократно през последните седмици. Извършените съкращения няма да засегнат, а още по-малко да застрашат ефективността и качеството на работа на „Градски транспорт“ ЕАД, както и на предоставяната услуга. Същите са обмислени, разчетите са направени, респективно работата на работниците/служителите, чиито правоотношения са прекратени, ще бъде разпределена и поета от други работници/служители на „Градски транспорт“ ЕАД. Поради тази причина не се предвижда назначаване на нови работници/служители извън структурите на „Градски транспорт“ ЕАД, на мястото на освободените такива.

Относно твърденията за липса на предоставено от страна на „Градски транспорт“ ЕАД щатно разписание, същото е изпратено по електронна поща още на дата 30.09.2024г. Ще предоставим отново щатното разписание с допълнителни разяснения и по-подробна информация при спазване нормативните изисквания.

На дата 09.10.2024г. получихме заповед за извършване на нов одит на „Градски транспорт“ ЕАД със сходен на исканата информация предмет, поради което достъп до цялата информация - до щатното разписание, длъжностните характеристики, трудови досиета и т.н., както и до всяка друга информация вече е осигурен на одиторите, при спазване нормите установени в Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за вътрешния одит в публичния сектор.

Относно твърденията, че „Градски транспорт“ ЕАД се води умишлено към „декапитализация“, „фалит“ и т.н., ръководството на „Градски транспорт“ ЕАД уверява, че това твърдение не отговаря на истината. Нещо повече – ръководството на „Градски транспорт“ ЕАД е предприело редица мерки за подобряване финансово-икономическото състояние на Дружеството и на качеството на предоставяната услуга.

Относно твърдението, че електрическите автобуси и зарядните станции към тях нямали гаранционно обслужване Ви информираме, че от сключените договори за доставка на електрическите автобуси и зарядните станции, с които договори Община Варна в качеството си на Водещ партньор по проекта разполага, е видно точно обратното. Именно в изпълнение на гаранционните клаузи установени в договорите за доставка на електрическите автобуси и зарядните станции към тях, възникналите в хода на експлоатацията дефекти на компоненти се отстраняват от изпълнителите - доставчици на електрическите автобуси и зарядните станции. Гаранцията на електрическите автобуси и на зарядните станции е 5 (пет) години съгласно сключените договори.

Относно твърдението за сливане на автобусното и тролейбусното звено – такова действие нито сме планирали, нито сме обсъждали, нито дори сме обмисляли.

Относно твърдението, че не е достатъчно наличието на само една зарядна станция за зареждане на електрическите автобуси на обръщач ЖП – Гара информираме, че на обръщач ЖП - Гара няма нито една зарядна станция и никога не е имало. Зарядни станции на обръщач ЖП - гара не са предвиждани, доставяни и монтирани.

Относно изнесените в публичното пространство твърдения за липса на отопление в производствено-техническата база на тролейбусното депо информираме, че „Градски транспорт“ ЕАД е заявил нуждата от финансиране и включване в Плана за интегрирано развитие на Община Варна 2021-2027 (ПИРО) на проект Изграждане на газопреносна мрежа и изграждане на отоплителна система в ремонтно хале Тролейбуси, ТО2, пневматични системи и бояджийно в имота на „Градски Транспорт“ ЕАД – гр. Варна. Проектните дейности предвиждат: изграждане на газопроводно трасе по изисквания за закупуване на необходимите материали за изграждането му / изкопни дейности , полагане на тръби и други /. Закупуване на 2 бр. котли за отопление и изграждане на отоплителна система / радиатори, вентилатори, тръби и други/. Чрез реализацията му ще се постигне отопление на работните места, подобряване комфорта на работната среда и намаляване на разходите за отопление. Тази информация е достъпна на официалната интернет страница на Община Варна.

Относно изнесените в публичното пространство твърдения касателно възнагражденията на членовете на съвета на директорите на „Градски транспорт“ ЕАД, същите са определени от Закона за публичните предприятия и Правилника за негово прилагане и са в размер на две минимални работни заплати за страната за член на съвета и шест минимални работни заплати за страната за изпълнителния директор. Нито веднъж през своя мандат на членовете на съвета на директорите и на изпълнителния директор не е начисляван дивидент.

С оглед на всичко изложено до тук, по отношение на всички останали твърдения изнесени в публичното пространство, извън официалната интернет страница на едноличния собственик на капитала – Община Варна, считаме за излишно да даваме опровержение.

Ръководството на „Градски транспорт“ ЕАД моли преди да бъде публикувана уронваща доброто име на Дружеството информация, писмено да бъде потърсена и нашата гледна точка.

От ръководството на „Градски транспорт“ ЕАД"

Автор на статията:
Слав Велев
Градски транспорт Варна Градски транспорт Варна Градски транспорт Варна позиция кмет община Варна пзоиция уволнения автобуси варна служители
0 коментара
fallback
fallback