Варна 22°
fallback
Новини Варна
12:00 | 14 октомври 2024
Обновен: 16:14 | 14 октомври 2024

Кметът на Варна погна всички общински дружества

Коцев им даде срок от 10 дни да го информират за щатния си състав, функциите и заплатите

По материала работи: Слав Велев

Снимка: АРХИВ

Всички 16 действащи общински дружества във Варна получиха указания да предоставят информация на кмета Благомир Коцев за щатния състав, функциите, заплатите и сключените договори със заетите в тях. Писмата са изпратени до 11 лечебни заведения в т.ч. болници и ДКЦ, както и до петте други публични дружества – „Градски транспорт“ ЕАД, „Обреди“ ЕООД, „Пазари“ ЕАД, „Дворец на културата и спорта“ ЕАД и „Ученическо и столово хранене“ ЕАД. 

В част от дружествата вече се извършват одити за действията и процесите в тях, в т.ч. и за  администриране на приходи, провеждане на обществени поръчки, изплащане на възнаграждения на членовете на съветите на директорите и другите заети лица, както и на сключените договори, функциите на заетите и щатните разписания. До 10 дни дружествата трябва да предоставят поисканата информация.

Ръководствата на общинските дружества се назначават от Общинския съвет, но част от тях получават допълнителни средства от Община Варна за заплати и други разходи. На  брифинг на кмета Благомир Коцев по-рано стана ясно, че всички ще преминат през одити, както по линия на финансовата дисциплина и прозрачността, така и преди подготовката на новия бюджет за 2025 г.

За изминалата 2023 г. издръжката на „Градски транспорт“ ЕАД от Община Варна е над 26 млн. лв. за работни заплати, а за 2024 г. нараства на почти 30 млн. лв. Кметът Благомир Коцев се срещна и с представители на работниците и синдикатите, за да се информира лично от тях, без посредници, за процесите в транспортното дружество. През 2018 г. предходното ръководство на Община Варна се е отказало с анекс от получаването на такава информация от „Градски транспорт“ ЕАД, но подобна липса на прозрачност не се приема за добра практика от настоящия кметски екип. Над 3 млн. лв. пък са планираните общински средства в подкрепа на лечебни заведения и ДКЦ до края на 2024 г.

Автор на статията:
Слав Велев
Градски транспорт кмет община Варна Варна срок одит Благомир Коцев новини новини варна общински дружества общински дружества Варна
0 коментара
fallback
fallback