IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:40 | 12 октомври 2024
Обновен: 19:30 | 12 октомври 2024

Ученици управляваха община Вълчи дол за един ден

18-годишната Цветелина Николова стана кмет

По материала работи: Александър Дечев
Ученици управляваха община Вълчи дол за един ден

Снимка: Община Вълчи дол

18-годишната Цветелина Николова стана кмет на Вълчи дол. Това се случи в Деня на отворени врати в местната администрация, посветен на днешния празник на българските общини. Макар и за един ден във властта 12-класничката от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол успя да се запознае с огромен куп документи и с помощта на кмета Калоян Цветков да ги разпредели по различните отдели за изпълнение. Пред група ученици от началния курс тя успешно представи проекта за реконструкция на централния площад в града и им показа какви български шевици ще изобразяват плочките в центъра на Вълчи дол. 

На поста Цвети беше сменена от Мурад Мурадов, също бъдещ абитуриент, но от Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство в село Стефан Караджа. 

Преди да заемат постовете си в администрацията учениците влязоха и в ролята на общински съветници. Преди „сесията“ те научиха как фунционира местната власт, кой взима решенията, как те се обсъждат преди това и как те влизат в сила. Единственото предложение по време на заседанието беше на Мурад: „Да бъде монтирана удобна и стабилна автобусна спирка пред Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство в село Стефан Караджа“. Предложението беше гласувано с пълно мнозинство.

Общо над 50 деца от всички училища в общината се включиха в Деня на отворени врати. Ученици от СУ “Васил Левски” гр. Вълчи дол, ПГ по ЗГС с. Стефан Караджа, ОбУ “Васил Левски” с. Михалич, ОбУ “Св. Иван Рилски” с. Червенци, ОУ “Климент Охридски” с. Стефан Караджа се изявиха като директори на дирекции, началници на отдели, счетоводители, юристи, а някои дори като фоторепортери и журналисти.  Йована Йорданова от 12а и Николай Петков от 7а от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол бяха зам.-кметове. Нурай Арун от 10а – председател на Общинския съвет.

Коментари

Новини Варна