Варна 16°
fallback
Новини Варна
15:20 | 12 октомври 2024
Обновен: 20:22 | 12 октомври 2024

Състави от Варненско взеха участие в националния фестивал "Автентични ритми"

20 състава с над 320 участници се включиха в инициативата в Нови пазар

По материала работи: Александър Дечев

20 състава с над 320 участници се включиха в юбилейното десето издание на Национален фестивал на клубовете за народни хора „Автентични ритми” в град Нови пазар. Тази година участниците бяха от общините Шумен, Варна, Провадия, Долни чифлик, Смядово, Дългопол, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и Ветрино. 

В първа категория танцовите групи изпълниха по две автентични хора, като едното от тях задължително трябвашe да бъде от Североизточна България. Във втора категория съставите представиха по едно хоро в разработка по преценка на ръководителя, от която и да е етнографска област. Основната цел на фестивала е популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор, чрез предоставяне на възможност за изява на групи от цялата страна и създаване условия за широк културен обмен. 

По обичай фестивалът се провежда всяка втора събота на месец октомври по време на Дните на града. В началото той е имал регионален характер, но с течение на годините прераства в национален. Негов създател е дългогодишния ръководител на танцови състави Тодор Ганчев. Организатори са Община Нови пазар и НЧ „Христо Ботев-1872”. 

Автор на статията:
Александър Дечев
фолклор фестивал танци ансамбли Нови пазар варненски състави народни танци народни танци хореография
0 коментара
fallback
fallback