Варна 23°
fallback
Новини Варна
07:57 | 11 октомври 2024
Обновен: 12:20 | 11 октомври 2024

Варненци се насладиха на полярното сияние (СНИМКИ)

То е следствие от естествените магнитни полета на Земята

По материала работи: Александър Дечев

Снимки: Facebook/Meteo Balkans

И варненци се насладиха на красотата на полярното сияние, което тази нощ се забеляза над някои от северните части на страната. Кадри бяха публикувани от различни места у нас, включително и от морската столица.

Заради кръглата форма на Земята по нашите географски ширини виждаме пурпурен червеникав цвят - тоест ефекта от взаимодействието на заредените слънчеви частици с разредения кислород на около 240 километра над повърхността. Освен в България, явлението бе наблюдавано и от Румъния и Молдова.

Полярното сияние е следствие от естествените магнитни полета на Земята както в северното, така и в южното полукълбо. Най-известното е Северното сияние, което се появява в райони с висока ширина на северното полукълбо.

Полярното сияние се наблюдава от цяла северна Европа, а най-високия му слой се вижда от централна и някои части на Южна Европа с дълбок хоризонт на север.

Автор на статията:
Александър Дечев
полярно сияние полярно сияние Варна полярно сияние снимки полярно сияние Галата полярно сияние Метео Балканс полярно сияние причини полярно сияние от къде ще се види защо се появява полярно сияние
0 коментара
fallback
fallback