IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
07:57 | 11 октомври 2024
Обновен: 10:19 | 11 октомври 2024

Варненци се насладиха на полярното сияние (СНИМКИ)

То е следствие от естествените магнитни полета на Земята

По материала работи: Александър Дечев
Варненци се насладиха на полярното сияние (СНИМКИ)

Снимки: Facebook/Meteo Balkans

И варненци се насладиха на красотата на полярното сияние, което тази нощ се забеляза над някои от северните части на страната. Кадри бяха публикувани от различни места у нас, включително и от морската столица.

Заради кръглата форма на Земята по нашите географски ширини виждаме пурпурен червеникав цвят - тоест ефекта от взаимодействието на заредените слънчеви частици с разредения кислород на около 240 километра над повърхността. Освен в България, явлението бе наблюдавано и от Румъния и Молдова.

Полярното сияние е следствие от естествените магнитни полета на Земята както в северното, така и в южното полукълбо. Най-известното е Северното сияние, което се появява в райони с висока ширина на северното полукълбо.

Полярното сияние се наблюдава от цяла северна Европа, а най-високия му слой се вижда от централна и някои части на Южна Европа с дълбок хоризонт на север.

Коментари

Новини Варна