Варна 26°
fallback
Новини Варна
11:15 | 10 октомври 2024
Обновен: 15:21 | 10 октомври 2024

Кметът започна регулярни седмични срещи с почистващите фирми във Варна

Мислят как да отводнят критични точки в морската столица

По материала работи: Слав Велев

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Кметът Благомир Коцев започна регулярни срещи с двете фирми, които имат договори за почистването на отпадъците и шахтите във Варна, на които ежеседмично ще се обсъжда хода на дейностите за чистотата и критичните за града точки. В разговорите днес участваха и заместник-кметовете по екология Христо Рафаилов, по обществен ред и сигурност Илия Коев и директорът на дирекция „Контрол и санкции“ Димитър Кирчев. 

Извършва се редовно почистване на шахтите, дъждовните колектори и се продухват каналите, но само при обилен дъжд може да се проследи реално дали тези инсталации работят на 100%, докладваха от фирма "Никман" ЕООД по време на срещата. Оттам добавиха, че в дъждовните сезони  шахтите се пълнят с листа, камъчета и наноси, които трябва регулярно да бъдат отстранявани.  

Кметът Коцев поиска от фирмите да бъде намерено ефективно решение за местата в града, където се наблюдават системно запушване на шахти,  наводнения и задържане на дъждовна вода. Приоритетно той посочи подлеза на Икономическия университет, района на х-л „Камелия“, зоната в близост до бензиностанцията на ЖП Гарата. 

Съществуващите отводнителни решетки на ул. „Добри Чинтулов“ да бъдат заменени с по-големи по ширината на улицата (задънена в частта й излизаща на бул. "Княз Борис I"). Това предложиха от обслужващата фирма „Никман" ЕООД, като възможен вариант за справяне с проблема при подлеза на Икономическия университет. Допълнително ще бъдат подсилени шахтите около самия подлез и ще бъдат подменени съществуващите сифони в съоръжението с по-големи. 

В разделителната ивица около х-л „Камелия" да се отворят 3 нови места за шахти, за да може да поемат обема на дъждовната вода. Този вариант също бе обсъден по време на срещата. В разговорите стана ясно още, че ще се търси контакт и с Агенция пътна инфраструктура за уточняване на дейностите за почистване на района на „Еко парк – Варна“, където също се събира голямо количество дъждовна вода на пътната настилка и има слаба проходимост на каналите. 

От фирмите се ангажираха още, да изготвят списък с дъждовните колектори, които имат най-належащата нужда от почистване. 

В разговорите бяха обсъдени и най-критичните точки за сметопочистването в града и евентуалните мерки, които Администрацията ще предприеме, за да се повишат чистотата в града.

Автор на статията:
Слав Велев
Кметът Благомир Коцев седмични срещи почистващите фирми във Варна почистващи фирми Варна Варна новини варна община Варна боклуци отводняване дъжд
0 коментара
fallback
fallback