Варна 21°
fallback
Новини Варна
12:45 | 9 октомври 2024
Обновен: 17:01 | 9 октомври 2024

Във Варна: Предлагат всяка сесия на Общинския съвет да започва с химна на Р България и този на ЕС

Създават подкомисия, която да обсъди по-голямо осветляване работата на местния парламент в интернет

По материала работи: Слав Велев

Снимка: Общински съвет - Варна

Общински съветници гласуваха създаването на подкомисия, която да обсъди предложения за изменение и допълнение в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна. Това стана на днешното заседание на временната комисия, занимаваща се с въпросите за работата на местния парламент.

Поводът за създаване на подкомисията е предложение на групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за промени в правилника, свързани с публикуването на документи и огласяването на информация на сайта на Общинския съвет. В рамките на заседанието беше изтъкнато, че предложените изменения са заложени в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ и част от тях се прилагат и в момента. Един от примерите е излъчването на заседанията на Общински съвет – Варна, които се предават по електронен път в реално време, като записите от заседанията се съхраняват на интернет страницата на институцията.

Трудно приложимо на практика се оказва предложението предоставените от общинската администрация документи, които съставляват основна част от документооборота, да бъдат публикувани в отворен формат, позволяващ директно извличане на текстова информация. През миналия мандат се правени опити, но практиката показва, че за някои документи към момента това не е изпълнимо.

Затова съветниците решиха да се създаде подкомисия, в която да участват както представители на местния парламент и на Дирекция „Канцелария на Общинския съвет“, така и служители от общинската администрация, които обстойно да обсъдят въпроса.

На днешното заседание беше припомнено, че Общински съвет – Варна е единственият в България с дигитален архив на всички налични решения и протоколи от 1991 г. до днес. Единствено на сайта на варненския местен парламент, освен протоколи, се публикува и синтезирана информация от заседанията на комисиите. Общински съвет – Варна бе един от първите в страната, който започна излъчването в реално време на заседанията на комисиите.

В дневния ред беше включено и друго предложение на групата на  „Продължаваме промяната – Демократична България“ – всяко заседание на Общински съвет – Варна да започва с изслушване на химна на Република България и на химна на Европейския съюз. Съветниците гласуваха тази точка да бъде отложена заради предизборната обстановка.

Автор на статията:
Слав Велев
Правилник ВрК Правилник Общински съвет Варна решения новини Варна варна новини Продължаваме промяната – Демократична България ПП-ДБ ЗМСМА
0 коментара
fallback
fallback