Варна 20°
fallback
Новини Варна
13:00 | 8 октомври 2024
Обновен: 17:48 | 8 октомври 2024

Представиха нов туристически маршрут "Черноморски път" в Испания

Целта е пешеходци и велосипедисти да имат възможността целогодишно да почиват и опознаят природните и културни забележителности по Черноморското ни крайбрежие

По материала работи: Слав Велев

Туристическият маршрут "Черноморски път", като възможност за развитие на трансграничен алтернативен туризъм бяха представени в Монсерат, Испания по време на 55-тата годишна конференция на Европейската федерация на туристите ERA (European Ramblers Association). В организацията членуват над 60 туристически дружества от 32 европейски държави. ERA извършва дейности по съгласуване, трансгранично сътрудничество, създаване и маркиране на национални и европейски пешеходни туристически маршрути. България бе представлявана от делегати на Български туристически съюз и Българска туристическа камара.

По време на конференцията, по молба на ТД "Родни Балкани" и Велоклуб "Устрем", инициатори на Туристически маршрут "Черноморски път", беше представена за първи път пред широка международна публика идеята за създаване на велосипеден и пешеходен маршрут по крайбрежието на България, Румъния и Турция, който впоследствие да се превърне в нов Е-маршрут под номер Е13. Презентацията на маршрута бе водена съвместно от Steen Kobbero-Hansen, председател на Комисията за Е-маршрути, и Венцислав Венев, председател на Български туристически съюз. Бяха обсъдени концепцията зад туристическия маршрут; работата, която е свършена до момента; както и ползите, които ще има той за развитието на регионите, през които преминава.

През България към момента преминават три трансевропейски пешеходни маршрута - Е3 (познат в страната ни като Ком-Емине), Е4 (Петте планини) и Е8, както и два велосипедни маршрута - ЕвроВело 6 и ЕвроВело 13 (Пътят на желязната завеса). Целта на новият маршрут "Черноморски път" е България да създаде туристически продукт, чрез който да привлече един качествено нов вид туристи - пешеходци и велосипедисти, които да имат възможността целогодишно да почиват и опознаят страната ни, природните и културни забележителности по Черноморското крайбрежие, като по този начин се предостави алтернатива на плажния туризъм и се спомогне за удължаване на туристическия сезон по морето и подобряване на икономическите условия в малките населени места. "Черноморски път" има потенциал да бъде развит също до пълна обиколка на Черно море в един по-далечен етап, като по този начин предостави единствено по рода си преживяване на туристите, позволявайки преминаване през разнообразната палитра от народи, култури, езици, традиции, забележителности, природни, географски и климатични особености, на която сме свидетели в района около Черно море.

Презентацията получи одобрението на делегатите от ERA, което се явява поредна стъпка напред към осъществяване на инициативата на двете варненски сдружения, след като идеята вече получи одобрението и подкрепата на Министерство на транспорта, Министерство на Туризма, Комисията по въпросите на младежта и спорта, Общините Варна и Бургас, Регионалните дирекции по горите, Дирекции на Природни паркове, редица туристически асоциации, медии, туристически и спортни сдружения, представители на бизнеса. В предстоящата година до следващата конференция на организацията през октомври 2025 предстои да бъде организирана работна група от заинтересовани страни, която да определи последващите стъпки за действие по съгласуване на предложения към момента маршрут, маркирането му и изграждането на прилежаща инфраструктура. За момента информация за "Черноморски път" ще бъде поставена в секцията ERA Recommends, като по този начин ще се даде възможност маршрутът да бъде представен пред туристическата общност от Европа и света.

Автор на статията:
Слав Велев
European Ramblers Association Черноморски път туризъм Устрем Община Варна Родни Балкани Черноморие новини икономика Монсерат Испания трансграничен алтернативен туризъм ERA Европейската федерация на туристите Бургас Варна
0 коментара
fallback
fallback