IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
14:45 | 7 октомври 2024
Обновен: 17:22 | 7 октомври 2024

Стела Енева получи почетен знак от Областна администрация-Варна

Отличието е за изключителните заслуги на параолимпийката

По материала работи: Александър Дечев
Стела Енева получи почетен знак от Областна администрация-Варна

Голямата лекоатлетка и параолимпийка Стела Енева беше специален гост в Областна администрация – Варна и беше отличена от областния управител професор Андрияна Андреева с почетния знак на институцията, съобщава thesite24.net.

Отличието е за изключителните заслуги на Стела Енева за издигане престижа на параолимпийското движение в българския спорт, както и за личните й спортни постижения.

Преди близо четвърт век, Стела влиза в професионалния спорт, въпреки уврежданията, но с огромна енергия и хъс за високи постижения. От самото началото започва да тренира с “легендите”, както тя ги нарича – Тереза Маринова, Цветелина Кирилова, Ивет Лалова.

“Те ме дърпаха още повече да вървя напред и да повярвам в себе си.” Тогава няма голямо разнообразие от възможности за хора с увреждания. Затова се захваща с дисциплини, в които само след няколко години започва да носи медали от международни форуми – хвърляне на диск, тласкане на гюле и хвърляне на копие.

Извоюва успехи и започва да печели медали за България – десетки златни и сребърни отличия – на национални, европейски и световни първенства. Четири пъти представлява България на параолимпийски игри, в това число и на последната параолимпиада в Париж, където взема участие след близо 9 годишно прекъсване на спортно-състезателна дейност. Носителка на титлата „Спортист с увреждания на България“ от 2010 до 2015 година вкл. Почетна гражданка е на родния си град Варна.

“Ние параолимпийците никога не се оплакваме, трудности винаги има, независимо дали човек е здрав или е с увреждане. Но като добавим, че е увреден става по-тежко. Това е и първото, с което се сблъсква в живота, следват хиляди препятствия по пътя, за да стигне до самия стадион“ казва Стела

Днес Стела, която от години наричат „желязната лейди на българския спорт“ е част от екипа на Министерството на младежта и спорта и продължава с огромна енергия и вдъхновение да мотивира младите хора да бъдат активни, да спортуват и да искат повече от себе си. Все още не е взела окончателно решение дали ще се готви за следващата Параолимпиада в Лос Анджелис през 2028, но се надява, че българската група ще бъде поне малко по-голяма.

Коментари

Новини Варна