Варна 24°
fallback
Новини Варна
12:00 | 4 октомври 2024
Обновен: 16:15 | 4 октомври 2024

Варна отново става дом на детското музикално творчество

12-ото издание на Европейския конкурс „Златни искри“ завладява морската столица

По материала работи: Слав Велев

И тази година Варна отново ще стане сцена за вдъхновение на млади музикални таланти от Европа с провеждането на 12-ото издание на Европейския конкурс за детски песни „Златни искри“. Този вече утвърден форум е посветен на оригиналните детски песни, създадени от професионални автори. Той предоставя възможност на композитори и текстописци от цяла Европа да споделят своите творчески послания с детската публика. Наградният фонд на конкурса е 11 200 лева за авторите на музика, с допълнителни отличия за най-добър аранжимент и текст на песен.

Началото на "Златни искри" е положено преди 12 години по идея на продуцента Доно Цветков, който си поставя за цел да създаде форум, където композитори от различни европейски държави да обменят своя музикален поглед към света на децата. Участието в конкурса обаче не е просто творческа надпревара – то е истинско предизвикателство за авторите и изпълнителите, които трябва да вдъхнат живот на всяка песен и да я представят пред професионално жури.

През годините във Варна са представени песни от 25 държави, сред които творби на популярни български и европейски композитори. Много от участниците в „Златни искри“ – автори и изпълнители с изяви на тази сцена, дори достигат до финалите на престижни международни формати, включително детската „Евровизия“.

Признанието за конкурса не закъснява –Фондация „Откритие“ получава наградата „ПроКултура“ от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) за приноса си към популяризирането на културния достъп за младите хора.

Тази година жребий за конкурса за авторска музика ще бъде изтеглен на 18 октомври в концерт от български песни за деца, а самите песни ще бъдат представени и в ефира на БНР-Радио Варна на 20 октомври. Съпътстващият конкурс - за млади попизпълнители, на които те ще изпълнят песни по избор и авторски песни, ще e седмица по-късно. Очаква се тазгодишното издание да представи още нови обичани от децата песни, а организаторите се стремят да го развиват и обогатяват, осигурявайки платформа за изява на новото поколение творци и изпълнители.

Организатор на събитието е фондация „Откритие“, с подкрепа на Министерството на културата на Република България, сдружението за защита на авторски права „Музикаутор“, БНР - Радио Варна, фонд „Култура“ на Община Варна.  

Автор на статията:
Слав Велев
Доно Цветков Златни искри Варна конкурс Европейския конкурс за детски песни детски песни музика изкуство новини варна
0 коментара
fallback
fallback