Варна 20°
fallback
Новини Варна
13:40 | 3 октомври 2024
Обновен: 18:29 | 3 октомври 2024

Родители протестираха отново срещу назначението на училищен директор във Варна

Съмнително остава назначението на нов директор на ОУ "Константин Арабаджиев" във Варна

По материала работи: Слав Велев

Снимка: "Алтернатива на гражданите"

Днес се проведе втори родителски протест, провокиран от назначението на нов директор на ОУ "Константин Арабаджиев" във Варна. Недоволството е провокирано от несправедливото, според тях, отстраняване на досегашния директор г-жа Касабова, която е временно изпълняваща длъжността, но нито един нов кандидат до момента не е отговорил на условията да заеме позицията ѝ.

Конкурсът за нови директори на училища се провежда в два тура – писмен и устен изпит. Писменият изпит се е провел на 3-ти септември с трима кандидати за въпросното училище. Със заповед, като част от комисията към процедурата по избор, е извикана и Елена  Георгиева – Председател на  обществения съвет към ОУ "Константин Арабаджиев", съобщи "Алтернатива на гражданите".

„Изпитите се проверяват анонимно и аз не знам кой е взел участие. Знам обаче, че няколко дни след изпита членовете на комисията бяхме уведомени, че нито един от тримата кандидати не е издържал първата фаза на изпита с минималните 30 точки, поради което няма да има и втори тук. Това повдига въпроса как сега имаме нов директор – той участвал ли е на изпита за директор на нашето училище и как е издържал втори тур, който не се е провел?”

От "Алтернатива на гражданите" припомнят, че досегашната директорка на училището г-жа Касабова е поканена в РУО Варна на 30.09.24 г. за прекратяване на договора и по време на тази среща и е съобщено, че на следващия ден ще бъде представен новия директор - г-жа Силвия Филева. Тя е била кандидат за друго училище, на което също не е била избрана за директор.  Силвия Филева е известна също с роднинската си връзка с бившия кмет на Провадия Филчо Филев. Има информация също, че новата директорката е започнала чистка на неодобряващите я служители още от първия ден на стъпването си в длъжност. Още вчера в РУО е постъпила молба за назначаване на нов учител по математика и нов портиер. 

Родителите ще продължат с протестите до изясняване на пълните факти около назначението на новия директор и доказване на легитимността на процедурата.

Автор на статията:
Слав Велев
ОУ ОУ Константин Арабаджиев Константин Арабаджиев Алтернатива на гражданите назначение нов директор нов директор Константин Арабаджиев директор Константин Арабаджиев община Варна протест новини варна протест назначение директор варна г-жа Касабова РУО Варна
0 коментара
fallback
fallback