Варна 17°
fallback
Новини Варна
14:45 | 2 октомври 2024
Обновен: 19:09 | 2 октомври 2024

Откриха паметен знак на Кирил Господинов във Варна

Той е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата е на дъщерята на актьора

По материала работи: Александър Дечев

Снимка: "Дарик"

Паметен знак на Кирил Господинов се откри във Варна днес. Той е дело на скулптора Кирил Янев. Инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова. 

На барелефа Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш Майстора. Изписана е популярната реплика на героя му „Ша ти сложа шапката аз на тебе“. Посочени са годините на раждането му - 1934г,  и на кончината му - 2003 г. Подписът е от „признателни почитатели“. Посетителите имат възможност да стиснат ръката на актьора, която се подава от барелефа, както и да се снимат с него през специалните пролуки, оставени в метала. 

Паметният знак се намира в градинката до Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. Мястото е избрано заедно с местната администрация, каза Веселина Господинова, цитирана от БТА. „Това е един дълго мечтан и работен проект, който започна когато дойдох във Варна да направя изложба, посветена на 85-годишнината на баща ми. Тогава тази идея споделиха много негови почитатели". 

"Никога не е стоял въпросът къде да поставим негов паметен знак, защото именно на това място между театъра и часовника той обожаваше да пие кафе и да си говори със своите колеги. Баща ми е истински варненец. Той е роден в местното село Гроздьово. Най-звездните си роли на сцената е изградил във Варненския театър. Имали сме апартамент зад рибната борса. Тук е преминало моето детство и за цялото ни семейство градът винаги е бил пристан. Сърцето на Кирил Господинов винаги е било във Варна. Сигурна съм, че той се радва, че си остава тук“, каза пред БТА Веселина Господинова.

По проекта работят с Кирил Янев повече от пет години. Тя каза, че намира решението за визията на паметния знак за изключително смело, напълно кореспондиращо с XXI век, защото нейната идея е творчеството на актьора да прекрачи границите на времето и да остане и в младото поколение. „Искам те да видят, че в България има такива звезди и артисти. Това дава една дълбока принадлежност и напомня да се върнем към българските филми и музика“, каза още Господинова. 

Тя добави, че Кирил Янев е доказал се скулптор и дългогодишен преподавател във Варна. Двамата са били на едно мнение, че не искат да правят паметник бюст или глава, а нещо различно, защото е за актьор. „Решихме Баш Майсторът да излиза от стената и да ви подава ръка. За нас най-важното е, че този паметен знак изобразява любовта на българската публика към Кирил Господинов“, допълни дъщеря му. 

Автор на статията:
Александър Дечев
Кирил Господинов Кирил Господинов актьор Кирил Господинов варна Кирил Господинов паметен знак Кирил Господинов дъщеря Кирил Господинов филми Кирил Господинов кариера
0 коментара
fallback
fallback