Варна 21°
fallback
Новини Варна
10:15 | 2 октомври 2024
Обновен: 15:33 | 2 октомври 2024

Събориха старата Автогара на Варна

В следващите месеци на мястото на зданието предстои да се появи магазин на голяма верига

По материала работи: Александър Дечев

Снимка: "Морето"

Събориха изцяло сградата на старата Автогара във Варна, съобщава "Морето". През последните дни машините бутнаха и последните останки от нея, видя репортер на Moreto.net.

Събарянето на зданието започна в началото на юли, след като преди това бе открита новата автогара в непосредствена близост. Старата сграда беше буквално изтърбушена и сякаш остана само скелета й. В това положение остана цяло лято. Преди окончателното събаряне собственикът на имота бе поел ангажимент да свали и съхрани мозайката „Хората и морето“, която беше разположена на една от стените във вътрешната част. Идеята е произведението на изкуството да бъде преместено на ново подходящо място. Сред някои от вариантите за нова локация са сградата на „Морска администрация“, басейна на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ или евентуално в сградата на някои от училищата, които предстои да бъдат изградени в град Варна.

Мозайката е дело на големият пловдивски художник Чавдар Пашев. Тя е поставена като пано през 1971 г. на една от стените на новопостроената тогава Автогара - Варна. Кръстена е от автора „Хората и морето“ и е с размери - 12 метра на 3 метра. Произведението изобразява жена, мъж и дете в прегръдка и носи морския дух на Варна. Изработена е от разнообразен материал – минимум шест вида камък, като техниката на поставяне е специфична – каменните парчета са циментирани, което затруднява демонтажа и изисква специално изследване.

В следващите месеци на мястото на зданието предстои да се появи магазин на голяма верига.

Автор на статията:
Александър Дечев
автогара автогара Варна новата автогара Варна Варна старата автогара Варна събарят сградата на автогарата във Варна Вара Автогаа автобуси Варна
3 коментара
fallback
fallback