Варна 17°
fallback
Новини Варна
11:15 | 1 октомври 2024
Обновен: 16:38 | 1 октомври 2024

Варна ще привлича туристи от скандинавските страни

Морската ни столица е дестинация на четири сезона, смята съпредседателят на туристическата камара

По материала работи: Александър Дечев

Варна ще привлича туристи от скандинавските страни, изпращани и финансирани от здравните им каси. Във Варна здравният туризъм е една от възможностите, които се разработват за утвърждаването на морската столица като дестинация на четири сезона. Това каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара, цитиран от "Радио Варна". Той допълни, че вече се работи със скандинавския пазар по въпроса за сключване на договори със здравноосигурителните каси в Скандинавието за здравна превенция у нас.

Варна е дестинация на четири сезона, но най-силен е летният, подчерта експертът и посочи, че стремежът им е да увеличат посетителите през есента и зимата с повече събития и популяризиране на културния календар на града. Само така ще се затвори ножицата между броя на посетителите от май до септември и тези от октомври към зимните месеци, пресмята Маринов.

Той не е оптимистично настроен за очакваните резултати от Лято 2024'. По думите му основният фактор за отлив и пренасочване на туристи е военният конфликт в Украйна. По негова информация много летовници са избрали други дестинации, които включват съседките ни Турция и Гърция, както и страни в Северна Африка.

Поради негативното влияние на този геополитически фактор, числата ще бъдат близки до тези от миналата година, но далеч няма да стигнат пика от 2019 година, каза той, позовавайки се на данни за туристопотока на летищата във Варна и Бургас.

Обнадеждаващо е, че тази година все пак се наблюдава ръст на туристи от традиционни пазари като Великобритания и Германия, каза още той.

Автор на статията:
Александър Дечев
туристи туристи Варна Варна туризъм Варна скандинавски туристи скандинавия скандинавски туриски Варна Варна туризъм
0 коментара
fallback
fallback