Варна 14°
fallback
Новини Варна
16:30 | 30 септември 2024
Обновен: 20:24 | 30 септември 2024

Иновативна студентска програма обединява бизнеса и три висши училища във Варна

Вдъхновяващи лектори дават старт на GEN I: ИНОВАЦИЯ ГЕНЕРАЦИЯ, кандидатстването е отворено до 16 октомври

По материала работи: Слав Велев

25 студенти от три висши училища във Варна ще получат възможността да се включат в пилотното издание на иновативната образователна инициатива GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ. Целта на програмата е за първи път у нас студенти от различни специалности с разнообразен профил, интереси и знания да бъдат обединени в мултидисциплинарни екипи, които ще работят по реални задачи под менторството на опитни специалисти от света на бизнеса. Зад прогресивния проект застават заедно инициаторите от Schwarz IT България, част от глобалната ритейл група Schwarz, в партньорство с Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Пилотното издание на GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ се провежда под патронажа на кмета на Община Варна – Благомир Коцев.

Инициативата ще бъде представена официално пред студентите от трите висши учебни заведения на 2 октомври от 17 часа в Икономически университет – Варна. По време на събитието всички желаещи ще могат да научат повече за тримесечната програма, както и да се срещнат с вдъхновяващи лектори от различни сфери, които застават зад мултидисциплинарната концепция на GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ. Сред тях са Милена Стойчева, заемала длъжността Министър на иновациите и развитието при последното редовно правителство и двигател на редица програми за развитието на младите специалисти у нас, Георги Ненов, социален предприемач, създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът”, с над 400 епизода зад гърба си, повече от 1,6 млн. слушания в аудиоплатформите и над 1,7 млн. гледания в YouTube и арх. Дора Иванова, основател и управител на фондация “Проект Бузлуджа”.

Официалният старт на програмата ще бъде даден от кмета на Община Варна, Благомир Коцев, проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна, проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, капитан I ранг проф. д-р Недко Димитров, декан на Навигационния факултет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - Варна, Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwartz IT България и Оливър Харниш, Campus Founders.

„Нямаме търпение заедно да започнем това тримесечно предизвикателство, с което ще сложим началото на качествено нов подход в подготовката на студентите в България за новите изисквания на бъдещето. Концепцията на GEN-I е да обедини таланта и знанията на обучаващи се от различни дисциплини чрез развиване на уменията им да работят заедно в рамките на общ проект по иновативната методология Дизайн мислене (Design Thinking). По този начин те ще направят първа

крачка в подготовката си за предизвикателствата на променящия се свят, който ще изисква използването на иновации, комплексен подход и участието на професионалисти с разнородна експертиза в единен екип за постигането на оптимални резултати.“, обяснява Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Шварц Ай Ти България. „Благодарни сме за положителната нагласа и съдействието, което срещнахме в лицето на партньорите ни от академичните институции във Варна, от местната власт, както и от вдъхновяващите личности, които стават посланици на GEN-I. За нас това е ясен знак, че има осъзната необходимост за качествено нов подход в подготовката на студентите за новата реалност. Затова сме готови след Варна да продължим програмата и в други университетски градове в страната.“, допълва той.

Кандидатстването за пилотното издание на програмата GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ е отворено за студентите от всички специалности на трите висши училища във Варна до 16 октомври. Желаещите да се включат трябва да попълнят онлайн формуляр. Заниманията за одобрените 25 кандидати ще се провеждат в рамките на есенния семестър и ще продължат до януари 2025 г. Те ще бъдат разделени в пет отбора с представителство на петима студенти с различен профил. Екипите ще получат конкретна и реална бизнес задача от водещи ритейл компании (Kaufland и Lidl), по която ще работят заедно с ментори-практици със сериозен опит в областта на търговията, IT технологиите, предприемачеството и стартъп екосистемите. В процеса студентите ще се научат да използват инструменти като разработване на дизайн изследване, потребителски персони, прозрения, техники за брейнсторминг, прототипиране, бизнес канава, питч дек, умения за презентиране и др.

Всички успешно преминали през пилотното издание на GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ ще придобият сертификат от програмата за усвоени умения и знания по методологията Дизайн мислене. За периода на програмата участниците ще получат индивидуални стипендии на стойност 450 лева. За най-добре представилите се отбори е осигурено допълнително финансиране и подкрепа, с които ще могат да продължат своята работа по проекта.

Автор на статията:
Слав Велев
GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ GEN-I ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ inowacii иновации варна иновации студентска програма висши училища варна програма работа студенти варна
0 коментара
fallback
fallback