IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:54 | 26 септември 2024
Обновен: 01:34 | 27 септември 2024

Отложиха приемането на отчета на ДКС заради съмнения за злоупотреби

Единственото губещо общинско дружество във Варна е „Градски транспорт“

По материала работи: Слав Велев
Отложиха приемането на отчета на ДКС заради съмнения за злоупотреби

Снимката е илюстративна: ОбС-Архив

Местният парламент във Варна прие годишните финансови отчети на повечето общински дружества за 2023 г. На днешното заседание бяха одобрени финансовите резултати на 11 лечебни заведения и 5 търговски дружества. Приемането на отчета на „Двореца на културата и спорта“ беше отложено заради изнесена от трибуната на зала „Пленарна“ информация от съветник за нередности. По тази причина беше отсрочено и освобождаването от отговорност на изпълнителния директор на дружеството.

Финансовите резултати показват, че голяма част от здравните заведения и търговските дружества, собственост на Община Варна, са завършили 2023 г. на печалба. Най-успешна е била годината за  „Специализираната болница  за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна“, която е приключила миналата година с положителен финансов резултат от близо 908 хил. лева. На печалба е и другата голяма общинска болница – Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“, която е в плюс 66 хил. лева. Положението на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна остава тежко, но се отчита тенденция за намаляване на загубите. През 2023 г.  счетоводната загуба е била в размер на 389 хил. лева при 409 хил. лева през предходната година.

При общинските диагностично-консултативни центрове устойчивост в развитието си показват ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ  V и ДКЦ „Чайка“, всички те са завършили миналата година на печалба. С положителен финансов резултат е и Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна.

По традиция на минус е ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“, който отчита отрицателен резултат в размер на 15 хил. лева. Срив във финансово отношение бележи и ДКЦ I „Св. Клементина“, приключил 2023 г. с  384 хил. лева загуба.

При общинските дружества с много добри финансови показатели е „Обреди“ ЕООД. Дружеството през 2023 г. е реализирало печалба от 213 хил. лева при 58 хил. лева за 2022 г.

Традиционно добри резултати има и „Пазари“ ЕАД, което е приключило финансовата 2023 г. със счетоводна печалба в размер на 102 хил. лева.

На печалба е и дружеството „Ученическо и столово хранене“, което основно се грижи за изхранването на децата в детските градини. Положителният финансов резултат е в размер на 10,2 хил. лева.

Единственото губещо дружество е „Градски транспорт“ ЕАД. Общинският превозвач е приключил миналата година на загуба от 1,152 млн. лева. Тя обаче е намаляла с 906 хил. лева спрямо 2022 г., когато е била 2,058 млн. лева.

Коментари

Новини Варна