IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
16:26 | 25 септември 2024
Обновен: 18:18 | 25 септември 2024

Ремонтират варненско училище с над 5 млн. лв.

Учениците продължават да учат в сградата до края на първия срок

По материала работи: Слав Велев
Ремонтират варненско училище с над 5 млн. лв.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“/Снимка: Община Варна

Учениците продължават да учат в училището до края на първия срок, като графикът за преместването от втория срок в приемащите училища се координира от дирекция „Образование и младежки дейности“. По разпореждане на кмета се организират информационни срещи с родителите и настоятелството

Фирмите могат да подават оферти до 21 октомври 2024 г.

Община Варна обяви във вторник обществената поръчка за основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и достъпна среда на сградата на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район Одесос във Варна. Ремонтът се финансира по Националния плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ), по процедура „Модернизация на образователната среда“, с прогнозна стойност 5,3 млн. лв. без ДДС.

Строително-монтажните дейности включват топлоизолация на стени и покрив, нови дограми, ремонт на покрива на основната сграда, преустройство на тоалетните, изграждане на вътрешен асансьор, ремонт на стълбища и всички помещения в основната сграда, подмяна на котелна, електрическа, осветителна и отоплителна инсталации. Ще се изградят и фотоволтаична система за собствено потребление, както и евакуационно стълбище. След ремонта училището ще има и напълно почистена каменна облицовка на фасадата, а помещенията ще отговарят на изискванията за СТЕМ-среда. Ще се възстановят и конструктивните елементи с установени повреди. Ремонтът следва да е приключил до първото тримесечие на 2026 г. До 21 октомври 2024 г. се получават офертите от кандидатите за строителните дейности. 

Учениците продължават да учат в училището в обичайния режим до края на първия учебен срок. Графикът за преместването в приемащите училища от втория учебен срок се координира от Дирекция „Образование и младежки дейности“ (ОМД) и се съобразява максимално с удобствата за децата и родителите, както и с преместването на общо три училища, по линия на ремонтите по НПВУ.

Процесът от месеци е в координация с ръководството на училището, което вече информира настоятелството и родителите по логистичните въпроси. Кметът Благомир Коцев разпореди на заместник-кмета по образование Павел Попов и дирекция ОМД след Първия учебен ден да проведат информационни срещи с настоятелството, учителите и родителите. 

След ремонтите Варна ще има значително обновена и модернизирана училищна инфраструктура. Продължават и предварителните дейности по реконструкцията на бившето Руско консулство в детска градина. 

Коментари

Новини Варна