IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
16:30 | 25 септември 2024
Обновен: 19:27 | 25 септември 2024

САЩ инвестират хиляди долари в център за изкуство и култура във Варна

Посолството дава 240 000 долара за ReBonkers - бившият барутен погреб в центъра на града

По материала работи: Слав Велев
САЩ инвестират хиляди долари в център за изкуство и култура във Варна

„Тази инвестиция подчертава богатото културно наследство на България”, каза посланик Кенет Мертен/Снимка: Посолство на САЩ в България

Посолството на САЩ в София обяви инвестиция на стойност 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа тази година, което подчертава дълбокото уважение на Съединените щати към богатото културно наследство на България. От 2002 г. насам САЩ са инвестирали над 1,3 милиона долара в девет проекта на AFCP в цяла България, обясниха от посолството.

ReBonkers, първокласното място за независими изкуства във Варна, се помещава в историческа сграда от 1827 г., която първоначално е служила като склад за барут на Османските власти. Като най-старата напълно запазена сграда в морския град, ReBonkers свързва миналото на Варна с нейното жизнено културно настояще и бъдещ потенциал. През годините жителите на Варна са възстановявали и преоформяли уникалното пространство, превръщайки го през 90-те години на миналия век в известния музикален клуб „Бонкърс“, а през 2022 г. във водещо пространство за независимо изкуство. От откриването си ReBonkers е било домакин на над 500 събития с над 600 български и международни артисти.

ReBonkers е център за артистична свобода и културно изразяване, предлагащ визуални изкуства, театър, танци и музикални събития и служещ като място за срещи на обществени групи и неправителствени организации. Проектът има за цел да осигури целогодишна достъпност, овластяване на общностни групи и насърчаване на устойчивостта, креативността и приобщаването.

„Тази инвестиция подчертава богатото културно наследство на България. Бил съм на посещение в ReBonkers. Това място е доказателство за устойчивия дух и креативност на българския народ. Именно в пространства като тези, които поддържат жизнени културни общности, динамичното взаимодействие на минало и настояще наистина оживява. Тези пространства не са просто места – те насърчават връзките и вдъхновяват бъдещите поколения“, каза посланикът на САЩ Кенет Мертен.

Сдружение „Таляна”, което управлява дейностите и сайта на ReBonkers, ще бъде основен партньор на посолството по този проект. „Ангажиментът на „Таляна” за насърчаване на социални дебати, активизъм и ангажираност на общността съвпада напълно с целите на AFCP. Нашият общ стремеж е да направим културния живот на Варна по-жизнен и да подкрепим разнообразните общности, които зависят от това уникално пространство”, пишат още от посолството, предаде NOVA.

„Подкрепата на ReBonkers пряко подпомага независимата арт сцена във Варна и в цялата страна, като предоставя повече възможности, по-добри условия за работа и по-дългосрочен календар от дейности. ReBonkers не е просто арт пространство, той е лидер в културното развитие във Варна. Това е най-видимото арт място в града, представящо съвременното изкуство и културата в морската столица. Възстановяването на ReBonkers е в полза и на варненци, осигурявайки по-голям достъп до по-широк спектър от културни събития, подобрена достъпност за хора с увреждания и допълнително облагородяване на района около ReBonkers”, каза Ралица Герасимова, артистичен директор на центъра и заместник-кмет на Варна, който отговаря за културните политики на общината.

Коментари

Новини Варна