IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
16:00 | 24 септември 2024
Обновен: 18:29 | 24 септември 2024

ВиК-Варна превключва към нов водопровод

Предупреждават за временни смущения във водоподаването

По материала работи: Александър Дечев
ВиК-Варна превключва към нов водопровод

В рамките на тази седмица ще бъде факт превключването на водоподаването от т. нар. „руски водопровод“ към новия, който бе изграден между ул. „Патриарх Максим“ в местност Пчелина и пресичането на бул. "Христо Смирненски" с бул. "Осми Приморски полк" по пътя за "Виница", съобщават от ВиК-Варна. Дейностите са част от големи ВиК-проект в морската столица.

Това е един от ключовите обекти и касае абонатите в северната част на Варна до курорта "Златни пясъци". От ВиК обясняват, че старото съоръжение не само генерира напрежение с честите аварии, но и калкулира големи разходи на дружеството. 

Техническите дейности по превключването ще започнат с източване на стария „руски“ водопровод, а за дейностите ще бъдат информирани екипите на Регионалната инспекция за опазване на околната среда, тъй като голямото количество вода, което ще попадне в деретата, ще се отрази на нивото в Шокъровия канал, уточняват от ВиК-Варна. Очаква се дейностите да продължат 7-8 часа и ще бъде в нощните часове на 25 септември, сряда. Вече са направени всички хидравлични и лабораторни проби, увери управителят на ВиК-Варна инж. Веселин Русев. 

Пробите на водата вече отговарят на всички изисквания за дезинфекция и предстои издаването на хигиенно заключение и здравно становище за въвеждане в експлоатация от Регионалната здравна инспекция, допълниха от дружеството. 

Монтажните дейности в двете шахти, в които ще се извърши самото превключване от стария компрометиран водопровод към новия, ще започнат в четвъртък сутринта и ще продължат три денонощия. През това време абонатите на дружеството ще бъдат прехвърлени на резервно захранване, но, поради по-малкия капацитет на алтернативните водоизточници, е възможно да има временни смущения във водоподаването, за което „ВиК – Варна“ ООД предварително се извинява.

Коментари

Новини Варна