IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
14:20 | 24 септември 2024
Обновен: 16:12 | 24 септември 2024

Над 100 излезли от употреба автомобила са репатрирани тази година във Варна

Общината напомня кои коли подлежат на санкции

По материала работи: Александър Дечев
Над 100 излезли от употреба автомобила са репатрирани тази година във Варна

104 са излезлите от употреба МПС (ИУМПС), които са принудително преместени с техническо средство тип „Паяк“ от началото на 2024 г. За същия период са издадени 622 констативни протокола, а 48 стари автомобила са предадени за скрап. Предупредителни стикери са поставени на близо 450 излезли от употреба коли. 

За периода 2018 – 2024 г. издадените констативни протоколи са 8 768, 3 599 са залепените стикери, 1 021 ИУМПС са репатрирани, а 353 возила са предадени за скрап. Данните са на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ и бяха съобщени за БНТ от заместник-кмета Илия Коев.   

Той допълни, че ежедневно в Община Варна постъпват по 6-7 сигнала от граждани за излезли от употреба автомобили, които заемат място на обществените територии.

Коев поясни, че колите могат да бъдат лесно констатирани – по стикера за годишен технически преглед, залепен на предното стъкло. Ако неговият срок е изтекъл преди повече от три месеца, то возилото следва да бъде преместено. Всеки гражданин би могъл да заснеме регистрационния номер на автомобила и да подаде сигнал към Община Врана с информация за местонахождението му. Следва установяването на собствеността чрез справка в КАТ, уведомяване на собственика с писмо с обратна разписка и препоръка за преместване.

Предписанията за преместване са във връзка с Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Варна. Те предвиждат след получаването на уведомлението собственикът да освободи заеманото от ИУМПС място – общинска собственост и да го премести в имот частна собственост. Съгласно същата наредба преместването на друго място - общинска или държавна собственост, не спира изпълнението на предписанието.

Ако в 14-дневен срок, след поставена на предупредителен стикер, автомобилът не бъде преместен, той ще бъде принудително извозен с техническо средство тип „Паяк“ на паркинга за излезли от употреба МПС в Южната промишлена зона - островната част под Аспарухов мост.

Сумата за възстановяване на разходите по преместването е за сметка на собственика. Максималният престой на този паркинг е три месеца, след което, ако не бъде потърсен, автомобилът ще бъде предаден за разкомплектоване от лицензиран оператор, като преди това се провери в системата на МВР.

Във времето на престой на паркинга собственикът може да получи автомобила си срещу представен талон и заплащане на съответната такса за извозване и за престой, обясни Коев.

Коментари

Новини Варна