IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
17:00 | 23 септември 2024
Обновен: 19:28 | 23 септември 2024

„Триумф“ бе представен на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна

Преди десетина дни той имаше световна премиера в Торонто

По материала работи: Александър Дечев
„Триумф“ бе представен на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна

Снимка: БТА

Филмът „Триумф“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе представен на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна пред пълна зала във Фестивалния и конгресен център. Преди десетина дни той имаше световна премиера на фестивала в Торонто, съобщава БТА.

 

Историята разглежда по ироничен начин добилия популярност случай в Царичина, при който военни правят подземен тунел, за да търсят с помощта на ясновидка капсула с извънземен произход. Сценарият е писан от двамата режисьори в съавторство с Дечо Таралежков. Оператор е Крум Родригес. Участват актьорите Мария Бакалова, Маргита Гошева, Юлиан Вергов, Иван Савов, Юлиан Костов, Станислав Ганчев. 

Историята за „дупката“ в Царичина е спомен на Кристина Грозева от нейното детство, когато със семейството й виждат военния лагер близо до вилата си, разказа на пресконференцията след прожекцията Петър Вълчанов. Той припомни, че секретната операция става обществено достояние след статия на журналиста Димитър Статков, който им е предоставил достъп до архива си при разработването на сценария. Има много спекулации и легенди, разказите на хората си противоречат, но ние не сме разследвали тази емблематична история за случилото се и продължаващо да се случва в нашата държава, а сме създали собствен сюжет, уточни режисьорът и припомни, че и предишните им заглавия „Урок“ и „Слава“ са базирани на истински случаи, но развити сценарно. 

Идеята е от доста време, финансирането е получено през 2019 г., но пандемията от КОВИД-19 стопира работата. Много време отнема и монтажът на лентата, каза той и благодари на Националния филмов център за търпението. Снимките са осъществени близо до София. По думите му това е била най-трудната им продукция, пълна с много предизвикателства на терен главно заради осигуряването на безопасността на екипа в подземния тунел.

Според критиката режисьорският екип на Грозева и Вълчанов, който обича да експериментира, в предишните си филми залага повече на драмата, докато сега стига до абсурда и сюрреализма, които са много добре представени с помощта на изключителния актьорски състав, сценарната работа, чувството за хумор и темпераментната камера. Високи оценки за епизодните си роли получиха Таня Шахова и Иван Бърнев. „Триумф“ бе оценен като много значим въпреки спадовете в темпото на действието и това, че не може да достигне до сарказма и разобличението. 

Филмът е копродукция на България с Гърция. Той е българското предложение за наградите „Оскар“, предстои му участие и на фестивал в Лондон. 

Коментари

Новини Варна