IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Новини Варна
13:00 | 22 септември 2024
Обновен: 15:27 | 22 септември 2024

Най-големият варненски язовир пресъхна

Това сочат данни на Министерството на околната среда и водите

По материала работи: Слав Велев
Най-големият варненски язовир пресъхна

Снимката е илюстративна: Todor Manolov/Фейсбук, ‎България: изумителна и загадъчна

Най-големият варненски язовир "Цонево", пресъхва. Това сочат данни на Министерството на околната среда и водите от ежедневния бюлетин на ведомството за състоянието на водите у нас, предаде БГНЕС.

Макар и отдавна да носи името „Цонево“, язовирът все още е вписан със старото си наименование „Георги Трайков“ в сайта на Министерството на околната среда и водите. Язовирът е изграден на река Луда Камчия, в Източна Стара планина, област Варна. Намира се югозападно от село Цонево, в експлоатация е от 1974 г. Използва се за промишлено водоснабдяване и напояване.

Общия обем (в милиони кубически метра) на язовира е 330 000, санитарния обем – 21 000. И ако през юли във водоема е имало близо 122 млн. м3 вода, то през август тя спада на 112 895 млн. м3, то днес вече нивото му е спаднало на под 109 млн. м3.

Справката на МОСВ сочи още, че през юли язовирът е бил пълен на 37% от обема си, на 26 август нивото спада до 34,14%, и към 20 септември то е спаднало до 33.15%.

За критично ниво на този язовир се счита спадането на обема вода до 18% от общия му обем.

Притокът на язовира вече месеци наред е почти нулев, докато дневният му разход е около 1,319 м3 в секунда.

Язовирът се ползва основно за промишлени нужди и за напояване на земеделски земи. Водоемът е резервен вариант за захранване на Варна с питейна вода в случай на воден режим. Всеки месец вода от язовира се подава и към химическите заводи в Девня за осигуряване на производствения процес.

Ръкавът на язовир "Цонево" до село Аспарухово е почти пресъхнал. Вече се вижда изцяло потопеният преди повече от 30 години стар мост.

На брега на язовир „Цонево”, по протежението на река "Луда Камчия", в община Дългопол, се намира един от най-впечатляващите скални комплекси в България, наречен не случайно Чудните скали. Те са и най-голямата туристическа атракция в района. Преди построяването на язовир "Цонево" са се извисявали значително над дефилето на река Луда Камчия, която тук прави поредици от красиви завои.

През скалите са прокопани тунели, заради минаващия през тях стар асфалтов път. Съвсем близо до скалите минават главният път Провадия-Айтос и ЖП линията Карнобат-Варна.

И ако доскоро водите на водоема миеха основите на феномена, а той се отразяваше в тях като в огледало, днес скалите са на брега на язовира, след като водата се е отдръпнала и е направила място на ширналата се суша.

Коментари

Новини Варна