IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
14:40 | 21 септември 2024
Обновен: 17:09 | 21 септември 2024

Солницата в Провадия отваря врати за безплатни посещения тази неделя

Денят на отворените врати ще се проведе на 22 септември от 08.00 до 15.00 часа

По материала работи: Слав Велев
 Солницата в Провадия отваря врати за безплатни посещения тази неделя

Ден на отворените врати в праисторически солодобивен и градски център Провадия – Солницата ще се проведе на 22 септември от 08.00 до 15.00 часа. Събитието се организира по традиция от археологическия екип, проучващ археологическия обект.

Посетителите ще имат възможност да чуят историята на най-стария център за производство на сол в Европа и да се запознаят на място с най – новите открития.

Праисторическият Провадия – Солницата е бил не само най-старият солодобивен център в Европа, а и най-старият праисторически град на нашия континент. Той е възникнал преди повече от 6500 години, твърди проф. Васил Николов, ръководител на екипа, който проучва района. Археолозите се натъкнали на каменни бастиони, които датират от 4700 – 4200 г. пр. Христа. Някога зад тях е кипяла най-голямата индустрия на своето време. Специализираното производство на солните „кюлчета“, които в праисторическата древност играели ролята на пари, превърнало солницата край днешна Провадия в „монетния двор“ на региона. Там се добивали до 5 тона сол от пещ.

Каменните стени с дебелина около 2 метра и височина към 3 метра пък са най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани досега на територията на Стария континент.

Коментари

Новини Варна