IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:03 | 19 септември 2024
Обновен: 23:56 | 19 септември 2024

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги

Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения

По материала работи: Александър Дечев
Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги

Снимка: Пресцентър Общински съвет-Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения. Предвидено е също да се създаде  център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на което единодушно беше дадена зелена светлина за кандидатстване, съобщават от пресцентъра на Общинския съвет в морската столица.

Центровете ще бъдат изградени по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“. Процедурата е стъпка към изпълнението на реформата в системата на социалните услуги, чиято основна цел е деинституционализацията на грижата за хората с увреждания и закриването на 60% от съществуващите специализирани институции за тях до края на 2027 г.

Предвижда се новите социални услуги да бъдат изградени върху общински имот с площ от почти 6,7 дка в ж. к. „Възраждане“, IV микрорайон. Определеният бюджет за Варна е на обща стойност малко над 3,87 млн. лева. Със средствата ще се извършват дейности по строителство, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане и организация и управление на проектите.

Община Варна се задължава създадените по процедурата социални услуги да бъдат поддържани минимум 5 години след датата на приключване на дейностите по инвестицията и одобрение на искането за окончателно плащане от страна на Структурата за наблюдение и докладване. Също така общинската администрация гарантира, че предназначението на сградите, обект на интервенция по инвестицията, няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години.

Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври 2024 г., а за изпълнение – 30 юни 2026 г. След одобрение на проектното предложение Община Варна ще осигури средства от местната хазна за мостово финансиране за съответната година преди възстановяването на сумите от програмата.

На днешното си заседание комисията одобри еднократни социални помощи за 31 варненци. Те ще получат между 250 и 1 000 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Общата гласувана сума е в размер на 16 350 лева. Една молба беше отхвърлена, тъй като не са представени документи за доказване на социалния статус.

Коментари

Новини Варна