Варна 16°
fallback
Новини Варна
14:45 | 19 септември 2024
Обновен: 02:33 | 20 септември 2024

Представят изложба с портрети на тракийски царе във Варна

Картините са дело на художника Николай Русев

По материала работи: Александър Дечев

Изложба с портрети на тракийски царе се открива в галерия „Войнска слава“ във Варна, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Картините са дело на художника Николай Русев. Включени са и 8 рисунки от комикса „Тайната на Котис I“ с текст на Елена Владова, който скоро ще бъде издаден във версии на български и английски език. Предстои неговото представяне във Варна, съобщи авторката.

Портретите на тракийски царе са част от музейната сбирка на Етнографски комплекс Златоград и са предоставени специално за изложбата от неговия създател и управител Александър Митушев. Показани са 14 живописни портрета с исторически тестове от проф. Пламен Павлов. По-голямата част от тях са в постоянна експозиция в Сивриевата зала на комплекса. Изобразяват митичните царе Орфей, Резос и Марон, владетелите Терес I, Ситалк, Амадок I, Котис I, Севт III, Сирм, Котела, Дромихайт и Реметалк.

В музейната колекция на Етнографски музей Златоград има и други произведения на Николай Русев, както и на съпругата му, Марина Варенцова-Русева. В Музея на Делю хайдутин са изложени 12 портрета, сред които има на на Вълчан, Индже, капитан Петко войвода. За сбирката на комплекса Николай Русев е направил още и 12 портрета на български царе, както и на битки от Средновековна България.

Николай Русев е роден през 1969 г. в село Цонево. Завършил е Националното училище по изкуства „Д. Добрович” в Сливен, след което Графика и Живопис в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен” в Санкт-Петербург. Русев е бил преподавател в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” и в Професионалната гимназия „Николай Хайтов“ във Варна. Гост-лектор във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Има самостоятелни изложби във Варна, както и съвместни изяви с Марина Варенцова-Русева в България, Румъния, Унгария, Германия, Турция.  Негови произведения са собственост на Националния исторически музей в София, Светия синод на Българската православна църква, Плевенската панорама, Музея на ген. Гурко в Русия, Хърватската католическа църква „Св. Георги“ на остров Вир, на колекционери от Германия, Холандия, Белгия, Швеция, Швейцария, Франция, Италия, Малта, Мароко, САЩ, Канада, Великобритания, Малайзия и други държави.

Автор на статията:
Александър Дечев
тракийски царе изложба тракийски царе Варна Варна тракийски царе Варна изложба изложба Варна изложба рисунки портрети
0 коментара
fallback
fallback