IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:15 | 17 септември 2024
Обновен: 08:04 | 19 септември 2024

„Градски транспорт - Варна" затъва! Дружеството натрупа загуби от над 1 млн. лева

"Обреди" и "УСХ" с капиталови инвестиции за 2023 г.

По материала работи: Слав Велев
„Градски транспорт - Варна" затъва! Дружеството натрупа загуби от над 1 млн. лева

Снимка: Черно море/АРХИВ

„Градски транспорт - Варна" затъва! Общинското дружеството е натрупало загуби от над 1 млн. лева. Това стана ясно при гласуването на годишните финансови отчети на шест водещи общински търговски дружества по време на заседание на комисията по „Собственост и стопанство“ към местния парламент.

В заседанието участваха 18 от 22-ма съветници в състава на комисията. При отсъстващи петима кворум все пак имаше. Всички дружества имат увеличени разходи за заплати, осигуровка и консумативи, предаде Радио Варна.  

Дружеството с дейност, отнасяща се до хиляди варненци „Градски транспорт” ЕАД, е на загуба. Отчетът обаче беше гласуван в края на заседанието, когато съветниците бяха оредели до 13 и така с 8 „за“, 5 „против“ и 0 „въздържал се“ отчетът влезе в историята. Загубата на общинския превозвач е в размер на 1 млн. 152 хил. лв. Това е с 906 хил. лв. по-малко от загубата за 2022 г. – 2 млн. 58 хил. лв. Въпреки загубите отчетът на управителя на Николай Антонов беше приет безкритично от малцината общински съветници.

213 хил. лв. е печалбата на „Обреди” ЕООД – Варна за 2023 г. Намаление на приходите с 1.3 % отчете управителят Тодор Генков. Той обясни това с намалената смъртност през м. г. спрямо 2022 г. С 6.5 % са увеличени приходите от радостната дейност. 241 хил. лв. са инвестирани в дълготрайни активи – машини и оборудване за 13 хил. лв, компютри за 4 хил. лв. и за ДМВ в размер на 224 хил. лв. – за нова стена и видеонаблюдение на централните варненски гробища, нова стена на новото гробище в кв. "Виница", ритуална зала в Гробищен парк-Запад. Генков алармира отново за липсата на гробни места в гробищните паркове - централен, запад и Кантара. Други рискове са трудното намиране на работна ръка за гробищната дейност, навременното събиране и извозване на отпадъците и нелоялната конкуренция, заради липсата на Закон за обредната дейност и правилник за прилагането му и злоупотребата с правата на потребителите, подчерта Генков.

Печалба 306 хил. лв. е реализирало дружеството „Дворец на културата и спорта” ЕАД, което е със 157 хил. лв., отчете изпълнителният директор Минко Христов. Общо приходи 3 млн. 563 хил. лв. за 2023 г., с 811 хил. лв повече от 2022 г. От тях приходите от изложения са 149 хил. лв., от спортни и културни прояви 1 млн. и 900 хил.лв., от паркингите 379 хил. лв. Служителите в „Дворец на културата и спорта” ЕАД са 48

15 млн. 441 хил. лв. са общо приходите на „Ученическо и столово хранене (УСХ)” ЕАД. , от тях близо 14 млн. лв. са от детските градини, около 1 млн. и 200  лв. от училищните столове и 363 хил. лв. от частни занимални и детски заведения. Това отчете управителят Добринка Йорданова. Печалбата на УСХ е 10 хил. 218 лв. Със собствени средства е закупен нов кухненски инвентар, два товарни автомобила и са ремонтирани кухните на детските градини „Гълъбче“ и „Калина Малина“.  

Зъболечение в „Дентален център I Варна“ ЕООД през 2023 г. са провели 14 хил. и 500 души. Здравното заведение работи и като социално заведение – там провеждат лечение на психично болни възрастни и деца от цяла Североизточна България под пълна наркоза, както и на социално слаби и безработни, което при риск за живота им се прави в общинската Стоматология, много често безвъзмездно. Това каза управителят й д-р Славка Даковска. Тя подчерта, че няма държавен регламент за спешната дентална помощ, вкл. и за социално слаби граждани. Все пак „Дентален център I Варна“ ЕООД отчита печалба 15 хил. лв. за м. г. Единствено за това дружество днес имаше питане към финансовия му контрольор Николай Петков от Тодор Балабанов от ГЕРБ. Петков не присъстваше, затова и не беше освободен от отговорност, а само управителят д-р Даковска. По предложение на Балабанов контрольорът ще бъде изслушан на следващо заседание. 

Коментари

нещо за паркинги и г ( преди 1 ден )
да споменете. Там колко захлебихте дето ни дерете за паркиране на скапаните улички, дупчени и без маркировка. Колко парици събраха хиените със слобите и колко са платили гражданите ? Нещо прескачате да говорите за тая бездънна яма ? Синя,зелена, червена - колко пари съдрахте от хората ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
анонимен ( преди 1 ден )
Как няма да затъва. Закриват се линии, а основни минават през 20 минути. Хората не го използват, а правят задръстваниа с колите си. Тотална некадърност. Сменете директора и сложете някой можещ. Възстановете линиите, които закрихте. Има цели квартали без градски транспорт.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна