IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
15:15 | 16 септември 2024
Обновен: 22:24 | 18 септември 2024

Творческа "Европа медиа" по време на фестивала "Златна роза" във Варна

По материала работи: Александър Дечев
Творческа "Европа медиа" по време на фестивала "Златна роза" във Варна

Проектите в областта на журналистиката бяха подкрепени от програма „Творческа Европа“ по конкурса „Журналистичаски партньорства“ с обща сума над 2.5 милиона евро. За Balkan Watchers от Балканския документален център  (BDC) казват:

Стъпвайки на натрупаните знания и опит по организацията на предходните ни програми, с радост представяме новата такава, наречена Balkan Watchers – Медийна програма за журналисти. Освен обучение, програмата ще предостави финансиране за шест проекта (три документални филма и три подкаста). 

Независимата разследваща журналистика на Балканите, в Централна Европа, в района на Кавказ, както и в Кипър и Малта, среща сериозни трудности през последните години. В множество държави в региона медийната среда е ограничена от цензура и липса на критическо отразяване. Журналистите, занимаващи се с разследвания, са подложени на тормоз, заплахи за живота, завеждани са под съдебна отговорност. Това допълнително ограничава възможността им да отразяват чувствителни обществени теми.

За да работят, тези професионалисти често разчитат на международна подкрепа под формата на сътрудничество или финансиране, като в процеса срещат множество препядствия и значителни рискове. Поради тази причина подобен вид дейност има силна нужда от подкрепа на публични организации и институции, с чиито обединени усилия да се подобрява медийната среда.

Към кого е насочена, какви са кандидаствалите проекти и на какъв етап са в момента? На тези въпроси ще отговори Мартичка Божилова.

За втория проект, чието начало ще бъде поставено в идващите месеци,  от Институт „Отворено общество“ споделят:

Проектът MediaResilience - Подкрепа за качествена журналистика  има за цел да подкрепи свободата, разнообразието и плурализма на новинарските медии като насърчи качествената журналистика, която достига до най-уязвимите към дезинформация групи в обществото. Инициативата се фокусира върху България, Хърватия, Гърция, Унгария и Словения като страни от ЕС с дефицити по отношение на свободата на медиите, качеството на демокрацията и потенциала за устойчивост към дезинформация.

Проектът предвижда схема за финансиране на медии и разследваща журналистика, както и мерки за повишаване на знанията и уменията за насърчаване на демокрацията и гражданското участие в променящата се, включително технологично, икономически и юридически, медийна среда. Целевите групи ще бъдат независими медии, които работят за насърчаване на демокрацията, плурализма, социалното включване, правата на човека, медийната грамотност, междукултурния диалог, ценностите на ЕС и които наблюдават работата на политици и институции. Резултатите от проекта, знанията и научените уроци и ще бъдат съхранени в специална база данни с ресурси и добри практики. Очаква се около 30 медийни организации да бъдат директно подкрепени със сума до 60 000 евро всяка, а около 300 журналисти и приблизително 400 участници в събития да могат да се възползват от резултатите по проекта. 

Инициативата ще подкрепи капацитета на целевите групи за противопоставяне на фалшивите новини; ще допринесе за подобряване на достъпа до качествена журналистика и информация, ще работи за възстановяване и увеличаване на доверието в медиите и ще допринесе за намаляване на поляризацията в обществото. Това ще улесни социалното включване и междукултурното разбирателство в обществото.

С повече информация във Варна ще бъде изпълнителният директор на Института - Георги Стойчев.

Денят на  „Творческа Европа МЕДИА“ се организира от бюрото на програмата в София и ще включва поглед към предстоящите за 2025 година конкурси и крайните срокове за кандидастване. Представянето ще бъде от Камен Балкански и Васил Николов.

Място: Фоайе зала 1, НДК – Конгресен център Варна
Събота, 21 септември 2024 от 11.30 часа
За повече информация: Камен Балкански – тел. 0899877135, kbalkanski@mediadesk.bg

"Творческа Европа" е програмата на Европейския съюз, която подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор. От 2021 г. до 2027 г. програмата разполага с 2,44 милиарда евро за подкрепа на проекти, с цел достигане до нови публики, насърчаване на обмена на умения и знания и укрепването на капацитета на културните и творческите организации.

Коментари

Новини Варна