IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:30 | 16 септември 2024
Обновен: 01:44 | 19 септември 2024

Над 3100 първолаци влизат в клас във Варна днес

Абитуриентите в морската столица ще са около 1900

По материала работи: Александър Дечев
Над 3100 първолаци влизат в клас във Варна днес

В общинските училища във Варна ще бъдат посрещнати над 3100 първокласници, а ще бъдат изпратени близо 1900 абитуриенти. В над 40 училища и градини са направени текущи ремонти през лятото, като 2-3 от тях ще се довършват след 16 септември, съобщи заместник-кметът Павел Попов.

За първи път тази година са осигурени безплатни учебници за децата от VIII до XII клас. До този момент безплатни бяха само за ученици до VII клас.За безвъзмездно ползване ще се предоставят учебници по всички общообразователни учебни предмети, както и по религия, майчин език и хореография. В тях се включват също така и учебниците по чужд език. До миналата учебна година родителите трябваше да дават по около 300 лева за учебници и учебни тетрадки.

Започват масирани проверки в училищните столове и бюфети. От Българската агенция по безопасност на храните ще следят за произхода, правилното съхранение и срока на годност на храните, както и за етикетирането на продуктите. Проверките обхващат храните, предлагани в детските заведения и училищните столове в цялата страна, както и кетъринг фирмите, доставящи храна на учебните заведения. Проверките ще продължат до 11 октомври.

Новата учебна година ще открият днес и в Медицинския университет във Варна. Тържеството започва в 11 часа пред сградата на ректората.

Коментари

Новини Варна