IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
10:00 | 14 септември 2024
Обновен: 08:24 | 18 септември 2024

Семейство от Варна чака 40 години обезщетение от Общината

Частни случаи и комунално-битови въпроси изложиха гражданите по време на приемния ден на кмета

По материала работи: Слав Велев
Семейство от Варна чака 40 години обезщетение от Общината

Снимка: Община Варна

Казус отпреди близо 40 години все още търси своето решение и с него днес беше запознат кметът Благомир Коцев. По време на месечната си приемна за граждани той се срещна със семейство от Варна, което от 1986 г. очаква да бъде обезщетено с 6 гаража след построяването на жилищен блок върху семейния им имот. Преди години от Община Варна ги уведомяват, че ще получат отстъпено право на строеж, а да построят със собствени средства гаражите, но и това да този момент не е факт. 

От Дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" отчетоха, че подобни случаи не са изолирани, а тъй като исканията за обезщетение са повече от възможностите според Подробните устройствени планове. Затова е предвидена възможност и за парично обезщетение, което се одобрява от Общинския съвет. 

Други граждани в приемната се запознаха с реда, по който могат да се наемат с търговска цел помещения в общинските училища. От ресорната дирекция уточниха, че въпросът се третира от наредба, гласувана от Общинския съвет. Решението за отдаване под наем на общинско имущество  също се взима от съветниците, стана ясно по време на приемната. 

Жител на кв. "Чайка" се обърна към Благомир Коцев с искане Общината да съдейства за поставянето на ограда около градинка, която живущите в близкия блок са почистили, облагородили и поддържат от години. По думите му в градинката системно паркират колите си родителите на деца от близка детска градина, което обезсмисля дългогодишните усилия на жителите в района. Кметът увери, че експерти ще извършат оглед на мястото и ще преценят как могат да съдействат. 

Същият гражданин обсъди с кмета въпроси, свързани с чистотата в квартала и по-конкретно търговски обект, който изхвърля нерегламентирано отпадъците си в съдовете за битова смет. Ресорният заместник-кмет Христо Рафаилов съобщи, че по граждански сигнали обектът вече е проверяван два пъти и има съставен акт.  

Сред обсъдените теми беше и лошото състояние на спортно игрище и нова детска площадка в квартала. По случая Коцев възложи на заместник-кмета по обществения ред и спорта Илия Коев да назначи проверка на двете съоръжения, да се възстановят щетите по тях, така че родителите спокойно да пускат децата си да играят там. 

След сигнал, приет по време на приемния ден, ще бъде премахната беседка от зелените площи в междублоково пространство в кв. „Чайка“.  По думите на живущите наблизо на мястото се събират съмнителни лица, които смущават спокойствието на децата и живущите в района. 

Жители на местност „Боровец – юг“ запознаха кмета Коцев с проблеми с водоподаването в района и невъзможността за включване на нови абонати към съществуващия водопровод. Ще бъде проверен и сигнал за липса на достатъчно съдове за смет в района, в следствие на което в дерето се образуват микросметища. 

Коментари

Новини Варна