Варна 20°
fallback
Новини Варна
12:45 | 13 септември 2024
Обновен: 11:02 | 19 септември 2024

МОСВ успокоява за мъртвите плъхове във Варна (ВИДЕО)

Цветът на водата на Черно море се оцвети в керемиденочервено по крайбрежието на Одеса

По материала работи: Слав Велев

Кадър: Facebook/Реджеп Дирен

След бурята, която премина през Варна, много хора изразиха своето безпокойство относно състоянието на морето по плажовете в района. В социалните мрежи се разпространи видео, което предизвика силна реакция сред обществеността, показвайки шокираща гледка от водата - трупове на плъхове, изхвърлени от морето.

Клипът бързо набра популярност и коментарите под него не закъсняха. Потребителите се запитаха дали е безопасно за хората да се къпят в морето при такива условия, особено с оглед на видимите замърсявания. Някои от тях препоръчаха незабавно подаване на сигнал към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), за да се провери и предприемат необходимите мерки за осигуряване на безопасността на плажуващите.

От Министерство на околната среда и водите разясниха каква е причината за промяна на цвета на водата на Черно море в керемиденочервено по крайбрежието на Одеса след скорошна дъждовна буря и изплуването на множество мъртви плъхове на брега на един от централните плажове в града. Публикации по темата се появиха у нас, базирани на разпространена  от  Украинската информационна агенция информация.

Екоминистерството ни потърси експертно мнение на учени от Института по океанология към Българската академия на науките. Според учените, причина за това явление е  процесът на цъфтеж на фитопланктон (водорасли) – следствие най-вероятно на втока на сладки води, както и цъфтящите в момента характерни за есенния сезон видове. Няма данни за токсичност и не трябва да се бърка с еутрофикация (антропогенно индуциран дисбаланс на биогени, които водят до свръхпродукция, изразена с масови водораслови цъфтежи).

Басейнова дирекция „Черноморски район“ изпълнява регулярен мониторинг на морските води след началото на войната в Украйна от юни 2022 г. Пунктовете в крайбрежните морски води  са: Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Резултатите от мониторинга сочат, че изследваните показатели са в нормите си и няма замърсяване на морските води, посочват от министерството.

Автор на статията:
Слав Велев
плъхове мишки плъхове море варна Варна варна новиини червена вода червена вода Черно море Одеса червена вода Одеса дъждове МОСВ новини новини варна състояние чистота вода чистота вода Черно море
0 коментара
fallback
fallback