IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:45 | 13 септември 2024
Обновен: 20:32 | 17 септември 2024

МОСВ успокоява за мъртвите плъхове във Варна (ВИДЕО)

Цветът на водата на Черно море се оцвети в керемиденочервено по крайбрежието на Одеса

По материала работи: Слав Велев
МОСВ успокоява за мъртвите плъхове във Варна (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Реджеп Дирен

След бурята, която премина през Варна, много хора изразиха своето безпокойство относно състоянието на морето по плажовете в района. В социалните мрежи се разпространи видео, което предизвика силна реакция сред обществеността, показвайки шокираща гледка от водата - трупове на плъхове, изхвърлени от морето.

Клипът бързо набра популярност и коментарите под него не закъсняха. Потребителите се запитаха дали е безопасно за хората да се къпят в морето при такива условия, особено с оглед на видимите замърсявания. Някои от тях препоръчаха незабавно подаване на сигнал към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), за да се провери и предприемат необходимите мерки за осигуряване на безопасността на плажуващите.

От Министерство на околната среда и водите разясниха каква е причината за промяна на цвета на водата на Черно море в керемиденочервено по крайбрежието на Одеса след скорошна дъждовна буря и изплуването на множество мъртви плъхове на брега на един от централните плажове в града. Публикации по темата се появиха у нас, базирани на разпространена  от  Украинската информационна агенция информация.

Екоминистерството ни потърси експертно мнение на учени от Института по океанология към Българската академия на науките. Според учените, причина за това явление е  процесът на цъфтеж на фитопланктон (водорасли) – следствие най-вероятно на втока на сладки води, както и цъфтящите в момента характерни за есенния сезон видове. Няма данни за токсичност и не трябва да се бърка с еутрофикация (антропогенно индуциран дисбаланс на биогени, които водят до свръхпродукция, изразена с масови водораслови цъфтежи).

Басейнова дирекция „Черноморски район“ изпълнява регулярен мониторинг на морските води след началото на войната в Украйна от юни 2022 г. Пунктовете в крайбрежните морски води  са: Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Резултатите от мониторинга сочат, че изследваните показатели са в нормите си и няма замърсяване на морските води, посочват от министерството.

Коментари

Новини Варна