IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:00 | 12 септември 2024
Обновен: 12:17 | 17 септември 2024

25-годишен бе задържан във Варна за разпространение на наркотици

Той има две предишни осъждания за престъпления от подобен характер

По материала работи: Александър Дечев
25-годишен бе задържан във Варна за разпространение на наркотици

Варненски окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 25-годишeн мъж, привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщават от пресцентъра на съда.

Според обвинението, на 10 май тази година, служители на Второ РУ са иззели от обвинения мъж 0,43 грама кокаин и 137,59 грама коноп. 
Той има две предишни осъждания за престъпления, свързани с наркотични вещества, като последната му присъда е от 2020 година. 
 За престъплението, за което сега е привлечен към наказателна отговорност, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. 

Защитата и обвиняемият поискаха по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест“ или „парична гаранция“ с довода, че мъжът има настоящ адрес, на който може да бъде открит, както и че е студент и съвсем скоро му предстои да започне обучението си. Освен това бил трудово ангажиран.

Като разгледа събраните до момента гласни, писмени и веществени доказателства по делото, Варненският окръжен съд прецени, че е изпълнена първата предпоставка за определяне на най- тежката мярка за неотклонение. Според съдебния състав, разумно може да се подозира за съпричастност на 25-годишния мъж към престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Изпълнена е и втората предпоставка – съществува реална опасност лицето да извърши престъпление. Той има присъди за деяния от същия вид и очевидно това не е инцидент в живота му. Обвинен е в разпространение на наркотици, което е тежко умишлено престъпление и се отличава с висока степен на обществена опасност. Съдът не прие тезата на защитата, че наличието на известен адрес, трудовата му ангажираност и факта, че е студент могат да разколебаят тази опасност. При наличието на две от кумулативните законови предпоставки,

Варненският окръжен съд прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение спрямо 25-годишния мъж е най- тежката - „задържане под стража“.
Определението на съда подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна